Indeks Cen Mięsa FAO wyniósł w marcu średnio 113,0 punktów, nieznacznie wzrastając (o 0,9 punktu i 0,8%) w stosunku do lutego, ale spadając o 6,3 punktu (5,3%) w stosunku do sytuacji sprzed roku. W marcu wzrosły notowania cen mięsa wołowego, na co wpływ miały rosnące ceny wewnętrzne w Stanach Zjednoczonych Ameryki, gdzie w najbliższych miesiącach spodziewana jest mniejsza podaż bydła. Ceny mięsa wieprzowego nieznacznie wzrosły, głównie za sprawą wyższych cen w Europie na skutek utrzymujących się ograniczeń podaży i zwiększonego popytu przed Wielkanocą. Natomiast ceny mięsa drobiowego spadły dziewiąty miesiąc z rzędu w związku ze stłumionym globalnym popytem importowym, pomimo problemów z podażą związanych z rozległymi ogniskami ptasiej grypy w kilku dużych krajach eksportujących. Ceny mięsa owczego również średnio spadły, odzwierciedlając korektę w dół od wysokich cen zarejestrowanych w lutym, spowodowanych zwiększonym popytem przed Wielkanocą i wpływem zmian kursów walutowych.
7 kwietnia, 2023/ FAO.
https://www.fao.org