W ujęciu rok do roku najwyższe wzrosty wartości eksportu produktów rolno-spożywczych z UE (styczeń-październik 2020 r. w porównaniu ze styczniem-październikiem 2019 r.) nadal notowano w handlu z Chinami. Wynikało to z ponad dwukrotnego wzrostu wartości eksportu mięsa wieprzowego w UE-27 (+ 2529 mln EUR, + 120%), pomimo przypadków afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich UE.
Biorąc pod uwagę kategorie produktów, wzrost wartości eksportu (styczeń-październik 2020 w porównaniu do styczeń-październik 2019) był spowodowany utrzymującym się wyjątkowo wysokim eksportem wieprzowiny (+ 2170 mln €, + 36%) - głównie do Chin z wyraźnym zmiana pochodzenia UE w zależności od sanitarnych ograniczeń handlowych.
Inne kategorie produktów, które wykazały istotne wskaźniki wzrostu, obejmują pszenicę (+ 1439 mln EUR, + 32%), karmę dla zwierząt (+399 mln EUR, + 9%), oleje rzepakowe i słonecznikowe (+ 338 mln EUR, + 15%) oraz grube ziarna (+ 296 mln €, + 16%).
25 styczeń, 2021/ Komisja Europejska / Unia Europejska.
https://ec.europa.eu/