Zgodnie z najnowszymi prognozami Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) eksport wieprzowiny jest o 3 proc. wyższy, co jest efektem dużego popytu w Azji i Ameryce Łacińskiej. Ceny wieprzowiny pozostają konkurencyjne, zwiększając dostawy na większość rynków. Unia Europejska pozostanie największym eksporterem, a następnie Stany Zjednoczone.
Produkcja
Globalna produkcja jest prognozowana w górę o 1 procent w 2019r., do 11 4,6 miliona ton przy dalszej ekspansji w Chinach i Stanach Zjednoczonych. Globalna gospodarka wciąż rośnie, zwiększając popyt na wieprzowinę w większości krajów. Produkcja jest prognozowana o 1 procent wyższa w Chinach, ponieważ większe stada loch i poprawa produktywności zwiększa podaż świń. Jednak niedawne odkrycie afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Chinach wpłynęło na transport świń i ceny, powodując wolniejsze tempo ekspansji w stosunku do ubiegłego roku. Produkcja w UE spadnie marginalnie, ponieważ niższe ceny wieprzowiny i wyższe koszty paszy spowodują niewielki spadek liczby stad hodowlanych.
Eksport globalny
Globalny eksport jest prognozowany prawie o 3 procent wyższy w 2019 roku, napędzany silnym globalnym popytem. Unia Europejska pozostanie czołowym eksporterem, wspieranym przez wyższy popyt w Azji, w szczególności w Chinach. Brazylijski eksport odbije się, a Chiny i Hongkong zrekompensują utratę poprzedniego, czołowego rosyjskiego rynku. Popyt importowy również wzmocni się w Ameryce Łacińskiej, ponieważ korzystne ceny i zmieniające się preferencje zwiększają spożycie wieprzowiny na osobę. Przewiduje się, że import Meksyku będzie o 5% wyższy, a Kolumbia 29% wyższa pod względem silnego popytu. Przywóz w Korei Południowej spadnie, ponieważ oczekuje się, że spodziewany import w ciągu 2018 roku będzie utrzymywał się na wysokim poziomie.
wtorek 11 października, 2018/ FAS-USDA/ USA.
https://apps.fas.usda.gov