Według najnowszych danych opublikowanych przez UE odnotowano wzrost eksportu wieprzowiny o 26,5% w pierwszym trymestrze 2016 roku, w sumie 924,902 ton.
Największym rynkiem są wciąż Chiny - 42% całkowitej kwoty, a zarazem wzrost o 77% w stosunku do tego samego okresu w roku 2015. Dla Japonii, Hongkongu, Filipin i Korei Południowej jest to odpowienio: 9,4%, 9,2% , 6,5% i 5,4% całkowitej kwoty.
W odniesieniu do głównych eksporterów na poziomie globalnym, UE jest pierwszym eksporterem, a następnie USA, które osiągnłeły prawie 600.000 ton, z nieznacznym wzrostem w stosunku do pierwszego kwartału 2015 roku. Kanada i Brazylia zajmują odpowiednio trzecie i czwarte miejsce, i również odnotowały znaczący wzrost w stosunku do 2015 roku.
Maj 2016/ edytorzy pig333 na podstawie DG AGRI-EC.