Eksport
W lutym 2023 r. eksport produktów rolno-spożywczych z UE wzrósł w porównaniu ze styczniem i osiągnął wartość 18,6 mld euro. Prawie wszystkie kategorie rolno-spożywcze UE zaliczyły dynamiczny początek roku (łącznie w styczniu i lutym) pod względem wartości w porównaniu z rokiem ubiegłym. W rezultacie eksport produktów rolno-spożywczych z UE był w lutym o 1,7 mld euro (+10%) wyższy niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Głównymi produktami eksportowymi napędzającymi wzrost były przetwory zbożowe, przetwory z owoców i orzechów oraz produkty mleczne. Co więcej, UE zwiększyła eksport zbóż do Afryki Północnej i Subsaharyjskiej w pierwszych dwóch miesiącach 2023 r. o dodatkowe 768 000 ton w porównaniu z tym samym okresem w 2022 r. Świadczy to o tym, że eksport zbóż do Afryki Północnej i Subsaharyjskiej był wyższy niż w lutym. Świadczy to o ciągłym wsparciu UE dla globalnego bezpieczeństwa żywnościowego, zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach.
Trzy główne kierunki eksportu produktów rolno-spożywczych z UE - Wielka Brytania, Stany Zjednoczone i Chiny - pozostały takie same jak w styczniu.
Import
W lutym 2023 r. wartość unijnego importu rolno-spożywczego kontynuowała trend spadkowy od listopada ubiegłego roku i wyniosła 13,3 mld EUR.
Najczęściej importowanymi towarami nadal były nasiona oleiste i rośliny wysokobiałkowe, z łączną ilością 7,4 mln ton nasion oleistych i roślin wysokobiałkowych importowanych w styczniu i lutym 2023 r., w porównaniu do 6,8 mln ton w tym samym okresie w 2022 roku. Import owoców i orzechów również wzrósł ze względu na wzrost ilości, a pod względem wartości wyprzedził drugie miejsce kawy, herbaty, kakao i przypraw.
W lutym 2023 r. Ukraina była głównym źródłem importu do UE, a następnie Brazylia i Wielka Brytania.
8 czerwca, 2023/ DG-Agri/ UE.
https://agriculture.ec.europa.eu