Ministerstwo Rolnictwa Federacji Rosyjskiej przewiduje, że eksport produktów wieprzowych wzrośnie o ponad 20% w 2019 r. w stosunku do poprzedniego roku. Liczba ta prawdopodobnie przekroczy 100 tysięcy ton. Rozwój przemysłu był omawiany podczas rozszerzonego spotkania rady dyrektorów Krajowego Związku Producentów Trzody Chlewnej, które odbyło się w Ministerstwie.
Jak zauważono podczas spotkania, głównymi nabywcami rosyjskich produktów wieprzowych są Hongkong, Wietnam i kraje sąsiednie. Chiny, Japonia, Korea Południowa i inne kraje azjatyckie są również obiecującymi rynkami. Pozytywna dynamika eksportu obserwowana jest od 2012 r., podczas gdy tylko w ubiegłym roku wzrosła o 18%. Jednocześnie istnieje tendencja do ograniczania importu produktów wieprzowych za granicą: do końca ubiegłego roku wielkość przywozu spadła o ponad 70%.
Znaczący rozwój tego kierunku wynika ze wzrostu produkcji wieprzowiny w Rosji. W ciągu ostatnich siedmiu lat liczba ta wzrosła o 1,5 raza. Według wyników z 2018 r. produkcja wzrosła o 5,5%, do 4,8 mln ton, w okresie styczeń-marzec 2019 r. - o 4,3% rok do roku. Niekwestionowanym liderem branży jest Centralny Okręg Federalny, który odpowiada za połowę całkowitej produkcji w kraju.
Obecnie Rosja znajduje się w pierwszej 7 światowych producentów wieprzowiny.
poniedziałek 20 maja 2019/ Ministerstwo Rolnictwa/ Rosja.
http://mcx.ru/