X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wzrost produkcji trzody chlewnej w Hiszpanii w 2019 r

W ciągu ostatniego roku produkcja wieprzowiny nadal rosła i stanowiła prawie 64% całkowitego wyprodukowanego mięsa.

6 marzec 2020
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Najnowsze dane dostarczone przez służby statystyczne hiszpańskiego Ministerstwa Rolnictwa szacują produkcję wieprzowiny w 2019 r. na 4627179 ton, co stanowi wzrost o 2,13% w stosunku do 2018 r. (4530 474 ton).

Według wspólnot autonomicznych Katalonia była największym producentem wieprzowiny, z łączną produkcją 1,89 mln ton, podobną produkcją do 2018 r., a następnie Aragon z 685,643 ton ze znaczącym wzrostem w porównaniu z rokiem poprzednim (+ 7,78%) oraz Kastylia i Leon z 648,080 t (+ 2,3%). Kastylia-La Mancha na czwartym miejscu (396 028 t) była wspólnotą autonomiczną o najwyższym wzroście (+ 8,34%), podczas gdy Wspólnota Madrytu odnotowała największy spadek (-22,2%), z produkcją 51 640 t.

Jeśli chodzi o całkowitą produkcję mięsa w Hiszpanii w 2019 r., która wyniosła 7 248 529 t, wieprzowina stanowiła 63,84% całości, a następnie drób (1 736 120 t) i wołowina (699 938 t).

Hiszpańska produkcja mięsa w 2019r.
Hiszpańska produkcja mięsa w 2019r.

2 marca 2020/ redakcja 333 na podstawie informacji Spanish Ministry of Agriculture.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji