Najnowsze dane dostarczone przez służby statystyczne hiszpańskiego Ministerstwa Rolnictwa szacują produkcję wieprzowiny w 2019 r. na 4627179 ton, co stanowi wzrost o 2,13% w stosunku do 2018 r. (4530 474 ton).
Według wspólnot autonomicznych Katalonia była największym producentem wieprzowiny, z łączną produkcją 1,89 mln ton, podobną produkcją do 2018 r., a następnie Aragon z 685,643 ton ze znaczącym wzrostem w porównaniu z rokiem poprzednim (+ 7,78%) oraz Kastylia i Leon z 648,080 t (+ 2,3%). Kastylia-La Mancha na czwartym miejscu (396 028 t) była wspólnotą autonomiczną o najwyższym wzroście (+ 8,34%), podczas gdy Wspólnota Madrytu odnotowała największy spadek (-22,2%), z produkcją 51 640 t.
Jeśli chodzi o całkowitą produkcję mięsa w Hiszpanii w 2019 r., która wyniosła 7 248 529 t, wieprzowina stanowiła 63,84% całości, a następnie drób (1 736 120 t) i wołowina (699 938 t).
2 marca 2020/ redakcja 333 na podstawie informacji Spanish Ministry of Agriculture.