W okresie od stycznia do kwietnia 2021 r. handel rolno-spożywczy UE (eksport plus import) osiągnął wartość 103,4 mld euro; tj. o 1,1% mniej niż w okresie styczeń-kwiecień 2020 r. Podczas gdy eksport UE wzrósł o 1,7% w porównaniu z tym samym okresem w 2020 r., osiągając 63 mld euro, import UE osiągnął 40,3 mld euro, wciąż o 5,1% mniej niż w pierwszych czterech miesiącach 2020 r. .
Pod względem kategorii produktowych do największych wzrostów wartości eksportu w okresie styczeń-kwiecień 2021 r. w porównaniu z analogicznymi miesiącami 2020 r. zaliczono wieprzowinę (+353 mln euro, +10,5 proc.) oraz olej rzepakowy i słonecznikowy (307 mln euro, +29). %).
Wartość eksportu wieprzowiny z UE do Wielkiej Brytanii w pierwszych czterech miesiącach roku spadła o 121 mln euro.
W okresie styczeń-kwiecień 2021 r. największy wzrost wartości eksportu do UE27 odnotowano do Chin (+912 mln euro, +16%). Głównym czynnikiem był wzrost wartości eksportu z UE wieprzowiny (+337 mln euro), zbóż gruboziarnistych (+217 mln euro) oraz oleju rzepakowego i słonecznikowego (+157 mln euro).
23 lipca , 2021/ Komisja Europejska/Unia Europejska.
https://ec.europa.eu/