X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wzrost wydajności, marże pod presją - raport Rabobanku za IV kwartał

Wygląda na to, że kilka kluczowych regionów uprawnych zmienia kierunek pod względem produkcyjności.

14 listopad 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Stały wzrost produkcji i słabsza konsumpcja nadal wpływają na globalne rynki wieprzowiny i handel. Poprawa zdrowia i wydajności zwiększa produkcję, a ceny pasz poprawiły się, choć niepewność pozostaje. Tymczasem konsumenci wieprzowiny pozostają ostrożni w obliczu niepewności geopolitycznej.

Po stawieniu czoła wyzwaniom związanym z produkcją w sezonie 2022/23, kilka kluczowych regionów upraw wydaje się wychodzić na prostą. Podczas gdy presja chorobowa nadal stanowi problem w niektórych regionach, ogólny stan zdrowia pogłowia uległ poprawie. Ponowne skupienie się na redukcji kosztów, biorąc pod uwagę presję inflacyjną skutkującą eliminacją mniej wydajnych zakładów, również przyczynia się do odbicia produkcji na lochę. Chociaż ta poprawa jest pożądanym trendem i obniża koszty, dodatkowa produkcja potęguje regionalną nadpodaż i obciąża rynek.

Ceny kukurydzy i soi spadły w trzecim kwartale 2023 r., po tym jak dobre zbiory w Ameryce Północnej pomogły odbudować zapasy i pojawiły się oczekiwania co do dużych zbiorów w Ameryce Południowej. Chociaż jest lepiej, zapasy nasion oleistych pozostają poniżej poziomów sprzed Covid i pozostawiają niewielki margines błędu. Szybkie przejście do wzorca El Niño oznacza, że pogoda nadal budzi obawy.

Konsumpcja wieprzowiny utrzymuje się na stałym poziomie pomimo utrzymujących się przeciwności inflacyjnych, jednak wciąż zmieniają się kategorie towarów i kanały sprzedaży. Ponieważ konsumenci nadal są ostrożni, szczególnie w świetle rosnącej niepewności geopolitycznej, spodziewamy się ciągłego skupiania się na ograniczaniu wydatków. Konsumpcja wieprzowiny powinna skorzystać na wysokich kosztach konkurencyjnych białek i większej liczbie konsumentów gotujących w domu.

14 listopada, 2023/ Rabobank.
https://research.rabobank.com

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły