X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wzrósł indeks cen mięsa FAO

Indeks cen mięsa FAO wzrósł o 1,7 procent, ponieważ ceny wieprzowiny wzrosły w odpowiedzi na silny popyt krajowy w Unii Europejskiej i wzrost sprzedaży do Chin.

5 maj 2017
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Ceny surowców żywnościowych spadły w kwietniu w związku z oczekiwaniami na solidne dostawy wielu kluczowych surowców.

 

W kwietniu indeks cen żywności FAO wynosił 168 punktów, co oznacza spadek o 1,8 procent w stosunku do marca, przy czym było to o 10 procent więcej niż przed rokiem.

Indeks cen cukru obniżył się, spadając o 9,1 procent w ciągu miesiąca, ponieważ duże dostawy eksportowe z Brazylii spotkały się z utrzymującym się słabym popytem na świecie.

Indeks cen olejów roślinnych FAO spadł o 3,9 procent w ciągu miesiąca, poparty słabnącym popytem na olej palmowy i oczekiwaniami na obfity zbiór soi i nasadzenia w Ameryce Południowej i Północnej.

FAO price indicesIndeks cen żywności FAO to indeks ważony z punktu widzenia handlu śledzący międzynarodowe ceny rynkowe pięciu największych grup towarowych żywności.

Indeks cen zbóż również spadł w kwietniu o 1,2 proc., przez spadek cen pszenicy, przy stabilizacji cen ryżu na świecie.

Indeks cen produktów mlecznych spadł o 3,3 procent, ponieważ produkcja na półkuli północnej weszła w okres szczytu.

Indeks cen mięsa FAO wynosił średnio 166,6 punków w kwietniu, czyli o 2,8 punktów (1,7 procent) od marca, utrzymując tendencję do niewielkich wzrostów widocznych od początku roku. Od stycznia do kwietnia indeks wzrósł o prawie 5 procent. Zmieniły się ceny mięsa owczego i wieprzowiny, podczas gdy mięso wołowe i drobiowe prawie nie zmieniło cen. Silny popyt wewnętrzny w UE, w połączeniu ze zwiększoną sprzedażą do Chin i Korei, stymulowały ceny mięsa wieprzowego. Zapotrzebowanie sezonowe zwiększyło notowania dla mięsa owczego, podczas gdy rynki mięsa drobiowego i bydła były dobrze wyważone.

czwartek 4 maja, 2017/ FAO.
http://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji