X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Włochy głównym importerem szynek wieprzowych w Europie

 W 2014 roku import świeżej i mrożonej szynki ( włączając te importowane z całą tuszą/ półtuszą) zwiększył się o 8,5%.

29 maj 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Stowarzyszenie Włoskich Producentów Trzody Chlewnej (ANAS) oszacowało, że w 2014 roku, przywóz świeżych i mrożonych szynek (w tym importowanych z tuszami/ półtuszami) wzrosły o 8,5% w stosunku do 2013, w sumie ponad 62 mln szynek. Wzrostowi temu towarzyszy wzrost seksportu surowej (+ 11%) i gotowanej (+4,3%) szynki.

W tym samym badaniu ANAS szacuje, że potencjał produkcyjny szynek wyniósł 23 mln jednostek ( 3,4% mniej niż w 2013 roku), ze spadkiem spożycia szynki PDO o 3,2% w 2014 roku w porównaniu do 2013 roku. 70% szynek wykorzystywanych jest we Włoszech. Rynki międzynarodowe wchłonęły ponad 2,6 mln szynek parmeńskich, co stanowi wzrost o 88.000 sztuk (+ 3,5%) w porównaniu do roku 2013. Szacowany obrót z tego tytułu wyniósł 250 mln €. Wyniki eksportu do USA (565,000 szynek eksportowanych, + 12,5%), Japonii (+ 3%) i Australii (+ 8%) były bardzo dobre.

Kwiecień 2014/ANAS/ Italy.
http://www.anas.it

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji