Stowarzyszenie Włoskich Producentów Trzody Chlewnej (ANAS) oszacowało, że w 2014 roku, przywóz świeżych i mrożonych szynek (w tym importowanych z tuszami/ półtuszami) wzrosły o 8,5% w stosunku do 2013, w sumie ponad 62 mln szynek. Wzrostowi temu towarzyszy wzrost seksportu surowej (+ 11%) i gotowanej (+4,3%) szynki.
W tym samym badaniu ANAS szacuje, że potencjał produkcyjny szynek wyniósł 23 mln jednostek ( 3,4% mniej niż w 2013 roku), ze spadkiem spożycia szynki PDO o 3,2% w 2014 roku w porównaniu do 2013 roku. 70% szynek wykorzystywanych jest we Włoszech. Rynki międzynarodowe wchłonęły ponad 2,6 mln szynek parmeńskich, co stanowi wzrost o 88.000 sztuk (+ 3,5%) w porównaniu do roku 2013. Szacowany obrót z tego tytułu wyniósł 250 mln €. Wyniki eksportu do USA (565,000 szynek eksportowanych, + 12,5%), Japonii (+ 3%) i Australii (+ 8%) były bardzo dobre.
Kwiecień 2014/ANAS/ Italy.
http://www.anas.it