Graph 1. USDA forecasts for 2023
Kontekst ogólny
- Oczekuje się wzrostu globalnej produkcji wieprzowiny ze względu na wyższą produkcję w Chinach.
- Oczekuje się, że popyt wewnętrzny Chin wzmocni się w wyniku zniesienia ograniczeń w ramach polityki zero COVID.
- Oczekuje się, że silny popyt z krajów azjatyckich przyczyni się do wzrostu światowego eksportu wieprzowiny, a głównymi dostawcami będą Unia Europejska, Brazylia i Stany Zjednoczone.
- Światowy import wieprzowiny powinien wzrosnąć i być wspierany przez rynki w Chinach i na Filipinach.
- Biorąc pod uwagę obniżenie taryf importowych na wieprzowinę na Filipinach oraz to, że ASF nadal tłumi lokalną produkcję, prognozuje się wyższe wielkości importu dla tego kraju.
- Prognozy dla pozostałych krajów nie wykazały istotnych zmian.
Poszczególne regiony świata
- Oczekuje się, że Ameryka Łacińska wykaże najwyższy wzrost regionalny, z produkcją sięgającą 8,05 Mt, co stanowi wzrost o 2,5% w odniesieniu do 2022 r. (7,86 Mt). Podobnie, wielkość eksportu powinna wzrosnąć o 4,7%, osiągając 1,9 Mt, podczas gdy import i konsumpcja pozorna powinny wzrosnąć odpowiednio o 0,1% i 1,4%.
- W Azji oczekuje się wzrostu produkcji o 0,2%, do 62,4 Mt, dzięki zwiększeniu podaży krajowej z Chin i Wietnamu. Przewiduje się, że import wzrośnie o 1,8% do 5,7 Mt.
- W obu Amerykach oczekuje się wzrostu produkcji o 1,8% do 22,6 Mt. Import ma spaść o 5,4% do 2,58 Mt, natomiast eksport ma wzrosnąć o 1,0% do 6,2 Mt.
- Oczekuje się, że produkcja na kontynencie europejskim spadnie o 0,8% do 28,2 mln ton, podobnie jak eksport - o 5,2% do 4,3 mln ton.
- Afryka ma zwiększyć swoją produkcję o 1,1% do 0,5 Mt, natomiast Oceania ma zmniejszyć się o tę samą ilość i osiągnąć wielkość podobną do Afryki.
Główne kraje producenckie
- W Chinach, które miałyby odpowiadać za 48,2% światowej produkcji, prognozuje się produkcję na poziomie 55 Mt, czyli taką samą wielkość jak w 2022 r. Wzrost o 2,4% szacowany jest w wielkości importu, który osiągnąłby 2,1 Mt.
- Oczekuje się, że produkcja Unii Europejskiej zmniejszy się o 0,4%, osiągając 22,6 Mt, podczas gdy jej eksport ma wynieść 3,95 Mt, co oznacza spadek o 4,8% w porównaniu z 2022 r. Natomiast import szacowany jest na 145 tys. t, co stanowi wzrost o 20,8% w stosunku do roku poprzedniego.
- Oczekuje się, że Stany Zjednoczone zwiększą swoją produkcję o 1,8%, osiągając poziom 12,5 Mt, a w eksporcie spodziewany jest niewielki wzrost o 0,2%, który wyniesie 2,9 Mt.
- Oczekuje się, że Japonia zajmie pozycję drugiego największego importera wieprzowiny na świecie z wynikiem 1,5 Mt, chociaż import zmniejszy się o 2,6%.
- Brazylia ma zwiększyć swoją produkcję o 2,0%, osiągając poziom 4,4 Mt. Oczekuje się, że eksport również osiągnie poziom 1,4 Mt, co oznacza wzrost o 3,9%.
- W Meksyku oczekuje się wzrostu produkcji o 4,6%, z przybliżoną produkcją na poziomie 1,6 Mt. Meksyk utrzyma swoją pozycję trzeciego największego importera na świecie i największego w Ameryce Łacińskiej, mimo że szacuje się, że jego import spadnie w tym roku o 2,7%, osiągając poziom 1,24 Mt.
333 Ameryka Łacińska na podstawie danych USDA, Stany Zjednoczone.
https://apps.fas.usda.gov/