Według raportu opublikowanego przez Interporc na temat ewolucji handlu zagranicznego w hiszpańskim sektorze wieprzowiny, w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy 2020 r. eksport hiszpańskiej wieprzowiny do Chin wzrósł wolumenowo o 110,6% w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku, natomiast z drugiej strony zmniejszył się eksport do innych głównych miejsc docelowych, co świadczy o dużej zależności Hiszpanii od eksportu do Chin.
Tabela 1. Przedstawienie wartości i wielkości eksportu oraz zmiany w okresie styczeń-październik.
Główne kierunki | Wielkość eksportu I-X | Zmiana I-X 2019/20 | Reprezentacja eksportu I-X wg wartości |
Zmiana I-X 2019/20 |
---|---|---|---|---|
Chiny | 44.3% | 110.6% | 38.6% | 143.6% |
Francja | 10.2% | -4.5% | 11.8% | 0.5% |
Włochy | 6.9% | 7.3% | 5.6% | 7.0% |
Japonia | 3.9% | -20.9% | 6.2% | -10.4% |
Portugalia | 3.6% | -14.3% | 4.6% | -6.3% |
Polska | 3.0% | -4.4% | 2.7% | -4.2% |
Filipiny | 2.5% | -23.2% | 1.2% | -12.2% |
Korea Płd. | 1.8% | -35.8% | 2.4% | -23.5% |
Całkow. eksp. do tych miejsc docelowych | 76.2% | 19.1% | 73.3% | 24.8% |
22 stycznia, 2021/ redakcja 333 na podstawie Interporc.