WHO zaleca, aby rolnicy i przemysł spożywczy rutynowo przestali stosować antybiotyki, aby promować wzrost i zapobiegać chorobom u zdrowych zwierząt.
Nowe zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia mają na celu ochronę skuteczności antybiotyków ważnych dla medycyny człowieka poprzez ograniczenie niepotrzebnego ich stosowania u zwierząt. W niektórych krajach około 80% całkowitej konsumpcji medycznie ważnych antybiotyków dotyczy sektora zwierzęcego, głównie w celu promocji wzrostu u zdrowych zwierząt.
Wytyczne WHO dotyczące stosowania medycznie ważnych środków przeciwdrobnoustrojowych u zwierząt hodowanych w celu produkcji żywności.
Przegląd opublikowany dzisiaj w The Lancet Planetary Health wykazał, że interwencje ograniczające stosowanie antybiotyków u zwierząt hodowanych w celu produkcji żywności zmniejszyły bakterie oporne na antybiotyki nawet o 39%. Badania te bezpośrednio poinformowały o opracowaniu nowych wytycznych WHO.
WHO zdecydowanie zaleca całkowite ograniczenie stosowania wszystkich klas medycznie ważnych antybiotyków u zwierząt hodowanych w celu produkcji żywności, w tym całkowite ograniczenie antybiotyków w celu promowania wzrostu i zapobiegania chorobom bez rozpoznania. Zdrowe zwierzęta powinny otrzymywać antybiotyki wyłącznie w celu zapobiegania chorobom, jeśli zostały zdiagnozowane one u innych zwierząt w tym samym stadzie lub populacji.
Tam, gdzie to możliwe, chore zwierzęta powinny zostać przebadane w celu określenia najskuteczniejszego antybiotyku do leczenia swoistych infekcji. Antybiotyki stosowane u zwierząt powinny być wybrane spośród tych, które WHO wymieniło jako "najmniej ważne" dla zdrowia ludzkiego, a nie tych, które zostały sklasyfikowane jako "najważniejsze znaczenie o najwyższym priorytecie". Te antybiotyki są często ostatnią linią lub jednym z ograniczonych sposobów leczenia, dostępnych w leczeniu poważnych zakażeń bakteryjnych u ludzi.
wtorek 7 listopada, 2017/ WHO.
http://www.who.int/