Ta recenzowana metodologia jest pierwszą tego rodzaju dla sektora czerwonego mięsa, bez innej istniejącej oceny cyklu życia (LCA) dla łańcucha wartości.
Głównym celem tej metodologii jest obliczenie pełnego śladu środowiskowego czerwonego mięsa w UE w sposób stabilny, solidny i oparty na podstawach naukowych. Celem FCR Red Meat jest poprawa efektywności środowiskowej sektora na każdym etapie hodowli; ponadto zasady te wspierają rolę nawozu pochodzenia zwierzęcego przy ocenie potencjału sekwestracji węgla.
Zasady kategorii śladu środowiskowego czerwonego mięsa (FCR RED MEAT) umożliwią poszczególnym firmom w sektorze czerwonego mięsa ocenę ich środowiskowych punktów zapalnych związanych z ich łańcuchem dostaw i porównanie efektywności środowiskowej w obrębie gatunków.
Teraz, gdy FCR Red Meat zostały sfinalizowane, UECBV chce dalej angażować się w fazę przejściową przepisów dotyczących śladu środowiskowego produktu (PEFCR) (Dyrekcja Generalna ds. Środowiska - Komisja Europejska) oraz z partnerstwem FAO Livestock Environmental Assessment na temat testowania metodologii i współpracy z producentami w całej Europie, aby umożliwić im poprawę efektywności środowiskowej i złagodzenie ich wpływu w nadchodzących latach.
Footprint Category Rules Red Meat
wtorek 17 września, 2019/ UECBV/ UE.
http://www.uecbv.eu