X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Zmiana liczebności trzody chlewnej w UE-27 według krajów w latach 2013-2023

W ciągu ostatnich 10 lat całkowita liczba świń w UE-27 spadła o 6%, przy znacznym wzroście w Hiszpanii i spadku w Niemczech.

21 czerwiec 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Według danych Eurostatu w ciągu ostatnich 10 lat łączne pogłowie trzody chlewnej w UE-27 spadło ze 142 mln sztuk w 2013 r. do 134 mln sztuk w 2023 r., co odpowiada spadkowi o prawie 6%.

Evolution of the total pig population in the EU27 between 2013-2023. Source: 333 based on Eurostat data.

Evolution of the total pig population in the EU27 between 2013-2023. Source: 333 based on Eurostat data.

Jak pokazuje poniższy wykres, zmiany w poszczególnych krajach były nierównomierne; podczas gdy Hiszpania, z najwyższym pogłowiem trzody chlewnej od czasu prześcignięcia Niemiec w 2015 r., wzrosła o 35,13% w ciągu ostatnich 10 lat, w Niemczech, na drugiej pozycji, pogłowie spadło o 25%, podobnie jak u pozostałych głównych producentów, takich jak Francja (-12%), Dania (-8%), Holandia (-13%) i Polska (-11%).

W ciągu tych 10 lat, oprócz Hiszpanii, tylko Bułgaria (+23,5%), Portugalia (+7,96%) i Włochy (+7,12%) zwiększyły pogłowie trzody chlewnej. Pozostałe kraje UE odnotowały spadki, najbardziej znaczące w Rumunii (-38,22%), Słowacji (-36,75%), na Litwie (-35,35%) lub w Słowenii (-31,98%).

Comparison of total pig populations between 2013 vs. 2023 in the EU27 Member States (x1000 head). Source: 333 based on Eurostat data.

Comparison of total pig populations between 2013 vs. 2023 in the EU27 Member States (x1000 head). Source: 333 based on Eurostat data.

Więcej informacji na temat populacji świń, produkcji i handlu międzynarodowego można znaleźć w sekcji Dane dotyczące produkcji trzody chlewnej.

czerwiec 2024 r./ Redakcja 333 na podstawie danych Eurostatu.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły