X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Zwiększone ryzyko przedostania się pryszczycy do Europy

Wzrost liczby ognisk w kilku krajach Afryki Północnej i niedawne wykrycie serotypu SAT 2 w Algierii zwiększają ryzyko przedostania się choroby.

7 luty 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Europejska Komisja ds. Zwalczania Pryszczycy (EuFMD) FAO poinformowała państwa członkowskie o wzroście liczby ognisk pryszczycy w kilku krajach Afryki Północnej (Algieria, Tunezja i Libia) oraz o poważnej zmianie sytuacji epidemiologicznej wraz z niedawnym wykryciem serotypu SAT 2 jako przyczyny niektórych ognisk, które wystąpiły, serotypu, który wcześniej był zgłaszany tylko w Algierii.

Oprócz stałego ryzyka przedostania się do UE, jakie stwarza krążenie tych serotypów w regionie, niedawne potwierdzenie serotypu SAT 2 w Algierii ma priorytetowe znaczenie, ponieważ programy szczepień stosowane w tych krajach koncentrują się na serotypach A i O i nie obejmują skutecznych szczepów szczepionkowych dla tego serotypu SAT 2, z wyjątkiem Tunezji, która stosuje szczep szczepionkowy, który może mieć pewną skuteczność przeciwko niemu, skuteczność, która jest obecnie badana przez EURL. Z drugiej strony, ze względu na zbliżający się okres Ramadanu w Afryce Północnej, spodziewana jest intensyfikacja przemieszczania się zwierząt na tym obszarze.

Chociaż ryzyko jest zawsze obecne, powyższe fakty oznaczają zwiększone ryzyko przedostania się pryszczycy do UE, a zwłaszcza do Hiszpanii, biorąc pod uwagę położenie geograficzne i bliższe powiązania z tymi południowymi krajami sąsiadującymi. Biorąc pod uwagę tę sytuację, hiszpańskie Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności (MAPA) zaleca ekstremalne środki ostrożności w celu zmniejszenia ryzyka wprowadzenia wirusa do Hiszpanii i Europy, poprzez wzmocnienie protokołów czyszczenia i dezynfekcji środków transportu lądowego i morskiego, zapewnienie wyjątkowej bioasekuracji w punktach kontroli granicznej, a także zwiększenie świadomości istniejącego ryzyka i wzmocnienie biernego nadzoru w gospodarstwach, częste obserwowanie zwierząt i natychmiastowe powiadamianie oficjalnych służb weterynaryjnych wspólnot autonomicznych o wszelkich podejrzeniach choroby.

styczeń 2024/ MAPA/ Hiszpania
https://www.mapa.gob.es/

Więcej informacji w "Podręczniku chorób"

PryszczycaPryszczyca jest jedną z najważniejszych chorób pęcherzykowych.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

FAQs

Jakie gatunki są narażone na pryszczycę?

Pryszczyca dotyka wszystkie zwierzęta parzystokopytne, zarówno domowe, jak i dzikie, a tym samym różne gatunki bydła, owiec, kóz i świniowatych. Ta duża grupa obejmuje świnie i dziki, bydło, owce i muflony, kozy, gazele, antylopy, bawoły i żubry. Wielbłądowate (wielbłądy, dromadery, lamy i wikunie) są mniej podatne na zarażenie się chorobą.

Jaki jest okres inkubacji pryszczycy?

Okres inkubacji pryszczycy wynosi od 2 do 14 dni, najczęściej od 2 do 5 dni. U małych przeżuwaczy (owiec i kóz) maksymalny okres może wynosić 21 dni.

Jakie są główne objawy pryszczycy i jakie są najbardziej charakterystyczne zmiany chorobowe?

    Głównymi objawami są: gorączka, utrata apetytu, skrajne wyczerpanie, kulawizny, nadmierne ślinienie i trudności z utrzymaniem śliny w jamie ustnej, bezmleczność, ronienia; bardziej widoczne u świń i bydła, a mniej u małych przeżuwaczy.

Najbardziej charakterystyczne zmiany to pęcherzyki na języku, dziąsłach, błonie śluzowej policzków, podniebieniu twardym i miękkim, wargach, nozdrzach, pysku, okolic racic, strzykach, wymionach i przestrzeniach międzypalcowych.

Więcej informacji: https://www.pig333.com/pig-diseases/foot-and-mouth-disease_43