X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Łańcuch żywnościowy UE: wyzwania

Rada omówiła główne wyzwania stojące obecnie przed łańcuchem żywnościowym UE.

28 październik 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Łańcuch żywnościowy UE, który obejmuje rolnictwo, przetwórstwo żywności i napojów, handel hurtowy, detaliczny i gastronomię, zatrudnia 29 milionów osób - 14% siły roboczej UE - i generuje wartość dodaną w wysokości 800 miliardów euro.

Niemniej jednak operatorzy łańcucha żywnościowego w UE stoją w obliczu szeregu wyzwań, w tym zmian klimatycznych, rozprzestrzeniania się chorób zwierząt i szkodników roślin, oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, a także kwestii związanych z brakiem harmonizacji inicjatyw w zakresie etykietowania żywności.

Kolejnym wyzwaniem jest rozbieżność między standardami produkcji w UE i poza nią w obszarach takich jak zrównoważony rozwój, dobrostan zwierząt i informacje dla konsumentów.

Podczas dyskusji ministrowie rolnictwa UE zastanawiali się nad sposobami sprostania tym wyzwaniom i zwiększenia konkurencyjności łańcucha żywnościowego UE, przy jednoczesnym zapewnieniu stałych dostaw bezpiecznej i pożywnej żywności dla obywateli UE.

22 października 2024 r./ Consilium/ Unia Europejska.
https://www.consilium.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji