Zgodnie z danymi Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa światowa produkcja mięsa ma obniżyć się w 2019 r. po raz pierwszy od ponad dwóch dekad, ponieważ epidemia afrykańskiego pomoru świń w Chinach dziesiątkuje stada świń.
Zgodnie z prognozą Food Outlook produkcja wołowiny, owiec, drobiu i świń ma wynieść 335 milionów ton ekwiwalentu masy tuszy, o 1,0% mniej niż w poprzednim roku. Wieprzowina zazwyczaj stanowi ponad jedną trzecią światowej produkcji mięsa, drób 39%, a mięso wołowe 21%.
Spadek produkcji mięsa wynika z przewidywanego spadku produkcji wieprzowiny w Chinach o co najmniej 20 procent, w kraju, który odpowiada za niemal połowę światowej produkcji.
Prognozuje się, że światowy handel produktami mięsnymi wzrośnie w tym roku o 6,7 procent, w porównaniu ze spowolnieniem obserwowanym w przypadku wielu artykułów spożywczych.
czwartek, 7 listopada, 2019 / FAO.
http://www.fao.org