Światowa produkcja mięsa osiągnęła 337 mln ton w 2020 roku, co oznacza wzrost o 45%, czyli 104 mln ton w porównaniu z rokiem 2000.
Wieprzowina stanowiła 33% całości w 2020 roku, w porównaniu do 39% w 2000 roku. Afrykański pomór świń zaczął dotykać kraje azjatyckie pod koniec 2018 roku i jego skutki były też mocno odczuwalne w 2019 i 2020 roku. Spowodował on spadek światowej produkcji mięsa wieprzowego o 11 mln ton w latach 2018-2019, przy czym najciężej ucierpiały Chiny, i nadal ograniczał produkcję w 2020 r. W 2020 roku globalnie zostało wyprodukowane 109 835 tys. ton mięsa wieprzowego .
Z 35% światową produkcją w 2020 r., mięso drobiowe wykazało największy wzrost w kategoriach bezwzględnych i względnych od 2000 r. (+104%, czyli 61 mln ton) i było najczęściej produkowanym rodzajem mięsa w 2020 r. Udział mięsa bydła spadł z 24% w 2000 r. do 20% w 2020 r.
13 grudnia, 2022/ FAO.
https://www.fao.org