X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Światowa produkcja mięsa wzrosła o 45% w ciągu ostatnich 20 lat

FAO opublikowało "Światowa żywność i rolnictwo - Rocznik statystyczny 2022".

Światowa produkcja mięsa 2000-2020 r. Żródło: FAO.
Światowa produkcja mięsa 2000-2020 r. Żródło: FAO.
14 grudzień 2022
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Światowa produkcja mięsa osiągnęła 337 mln ton w 2020 roku, co oznacza wzrost o 45%, czyli 104 mln ton w porównaniu z rokiem 2000.

Wieprzowina stanowiła 33% całości w 2020 roku, w porównaniu do 39% w 2000 roku. Afrykański pomór świń zaczął dotykać kraje azjatyckie pod koniec 2018 roku i jego skutki były też mocno odczuwalne w 2019 i 2020 roku. Spowodował on spadek światowej produkcji mięsa wieprzowego o 11 mln ton w latach 2018-2019, przy czym najciężej ucierpiały Chiny, i nadal ograniczał produkcję w 2020 r. W 2020 roku globalnie zostało wyprodukowane 109 835 tys. ton mięsa wieprzowego .

Z 35% światową produkcją w 2020 r., mięso drobiowe wykazało największy wzrost w kategoriach bezwzględnych i względnych od 2000 r. (+104%, czyli 61 mln ton) i było najczęściej produkowanym rodzajem mięsa w 2020 r. Udział mięsa bydła spadł z 24% w 2000 r. do 20% w 2020 r.

13 grudnia, 2022/ FAO.
https://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów