Wskaźnik cen mięsa FAO wynosił średnio 109,6 punktu w czerwcu, co oznacza wzrost o 2,2 punktu (2,1 procent) w stosunku do skorygowanej wartości z maja, kontynuując wzrosty dziewiąty miesiąc z rzędu i plasując wskaźnik o 15,6 procent powyżej analogicznego miesiąca ubiegłego roku, ale nadal 8,0 procent poniżej szczytu osiągniętego w sierpniu 2014 r.
W czerwcu notowania cen na wszystkie rodzaje mięsa reprezentowane w indeksie wzrosły, głównie dzięki silnemu światowemu popytowi importowemu, ponieważ wzrost importu do niektórych krajów Azji Wschodniej zrekompensował spowolnienie zakupów mięsa w Chinach, zwłaszcza wieprzowiny. Rosnąca podaż eksportowa zapewniła również wsparcie cenowe dla wszystkich produktów mięsnych, odzwierciedlając wiele czynników, w tym niskie zapasy mięsa drobiowego w Stanach Zjednoczonych Ameryki, ograniczoną podaż zwierząt gotowych do uboju w Brazylii i Oceanii oraz pewne ożywienie sprzedaży usług gastronomicznych w krajach będąchych głównymi eksporterami.
8 lipca, 2021/ FAO.
http://www.fao.org/