Wskaźnik cen mięsa FAO wynosił średnio 112,1 punktu w październiku, co oznacza spadek o 0,8 punktu (0,7%) w porównaniu ze zrewidowaną wartością we wrześniu, co oznacza trzeci miesięczny spadek, choć nadal o 20,3 punktu (22,1%) powyżej jego wartości w analogicznym miesiącu ubiegłego roku.
W październiku spadły międzynarodowe notowania wieprzowiny, głównie dzięki zmniejszeniu zakupów z Chin. Ceny mięsa wołowego również spadły, odzwierciedlając gwałtowny spadek notowań dostaw z Brazylii w związku z niepewnością rynkową związaną z zawieszeniem importu przez wiodących partnerów handlowych, przez obawy dotyczące choroby wściekłych krów. Z kolei notowania mięsa drobiowego wzrosły, stymulowane wysokim globalnym popytem, podczas gdy wzrost produkcji pozostał słaby z powodu wysokich kosztów pasz i wybuchów ptasiej grypy, zwłaszcza w Europie. Światowe ceny mięsa owczego również nieznacznie wzrosły w związku z utrzymującymi się ograniczeniami podaży z Oceanii ze względu na wysoki popyt na odbudowę stada.
4 listopada , 2021/ FAO.
https://www.fao.org