Wskaźnik cen mięsa FAO wynosił średnio 111,3 punktu w grudniu, nieznacznie zmienił się od listopada i 16,5 punktu (17,4 procent) powyżej jego wartości z poprzedniego roku. W grudniu ceny drobiu spadły, głównie obciążone wzrostem światowych dostaw eksportowych, a ceny owiec spadły ze względu na zwiększone dostawy z Oceanii. Tymczasem ceny mięsa wieprzowego spadły szósty miesiąc z rzędu, choć nieznacznie, ponieważ ciągła presja spadkowa wynikająca ze spadku chińskiego importu została zrekompensowana zwiększoną sprzedażą przedświąteczną w głównych krajach produkujących.
W 2021 r. wskaźnik cen mięsa FAO wynosił średnio 107,6 punktu, co oznacza wzrost o 12,1 punktu (12,7 procent) w porównaniu z 2020 r. W różnych kategoriach mięso owcze odnotowało największy wzrost cen, a następnie mięso wołowe i drobiowe, podczas gdy ceny mięsa wieprzowego nieznacznie spadły.
6 stycznia, 2021/ FAO.
https://www.fao.org