Wskaźnik cen mięsa FAO wynosił we wrześniu średnio 115,5 punktu, praktycznie bez zmian w stosunku do skorygowanej wartości z sierpnia i 24,1 punktu (26,3%) powyżej wartości z analogicznego miesiąca rok temu.
We wrześniu międzynarodowe notowania mięsa owczego dalej wzrosły, napędzane silnym globalnym popytem, podczas gdy dostawy na eksport pozostały niskie. Niesłabnąca była również zwyżka cen mięsa wołowego, ponieważ ograniczona dostępność bydła rzeźnego w Oceanii i Ameryce Południowej zaważyła na globalnych dostawach. Dla kontrastu, po kolejnych dziewięciu miesiącach wzrostu notowania mięsa drobiowego spadły wraz ze wzrostem globalnej podaży, podczas gdy światowe ceny wieprzowiny również spadły ze względu na niższy popyt importowy z Chin i obniżony popyt wewnętrzny, zwłaszcza w Europie.
9 październik, 2021/ FAO. https://www.fao.org/