Indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 117,9 punktów w czerwcu, praktycznie bez zmian w porównaniu z majem, ponieważ wzrosty międzynarodowych notowań mięsa drobiowego i wieprzowego zostały prawie zrównoważone spadkami notowań mięsa wołowego i owczego. Jednak w porównaniu do wartości z czerwca ubiegłego roku, indeks spadł o 8,1 punktu (6,4%).
Międzynarodowe ceny mięsa drobiowego dalej rosły, odzwierciedlając wysoki popyt importowy z Azji Wschodniej, zwłaszcza na dostawy z Brazylii, w obliczu ciągłych wyzwań związanych z podażą wynikających z powszechnych ognisk ptasiej grypy. W międzyczasie wzrosły ceny wieprzowiny, wspierane przez utrzymujące się ograniczone dostawy w wiodących regionach produkcyjnych, zwłaszcza w Unii Europejskiej. Z kolei międzynarodowe ceny bydła nieznacznie spadły ze względu na zwiększoną dostępność eksportową, zwłaszcza w Australii. Podobnie, ceny owiec również spadły z powodu wysokich dostaw z Oceanii.
7 lipca, 2023/ FAO.
https://www.fao.org