Indeks cen mięsa FAO wyniósł w lutym średnio 112,8 punktów, co oznacza wzrost o 1,2 punktu (1,1 procent) w stosunku do poprzedniego miesiąca i o 15,0 punktów (15,3 procent) w stosunku do poziomu sprzed roku.
W lutym międzynarodowe notowania wołowiny osiągnęły nowy rekordowy poziom, do czego przyczynił się silny światowy popyt importowy w warunkach ograniczonej podaży bydła gotowego do uboju w Brazylii oraz dużego popytu na odbudowę stada w Australii. Ceny wieprzowiny również wzrosły, odzwierciedlając zwiększony popyt wewnętrzny i zmniejszone dostawy wieprzowiny w Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych Ameryki. Notowania cen mięsa owczego osłabły czwarty miesiąc z rzędu z powodu wysokich dostaw eksportowych w Oceanii. Tymczasem ceny mięsa drobiowego nieznacznie spadły z powodu zmniejszenia importu przez Chiny po zakończeniu Festiwalu Wiosennego oraz niższego popytu krajowego w Brazylii.
4 marca, 2022/ FAO.
https://www.fao.org