Indeks cen mięsa FAO wynosił we wrześniu średnio 121,4 punktów, co oznacza spadek o 0,6 punktów (0,5%) w stosunku do sierpnia, rejestrując również trzeci z rzędu spadek miesięczny, ale nadal 8,7 punktów (7,7%) powyżej wartości w analogicznym miesiącu ubiegłego roku.
We wrześniu najbardziej obniżyły się międzynarodowe notowania cen mięsa owczego, na co wpływ miały zmiany kursów walut. Ceny bydła również spadły w związku z wysokimi możliwościami eksportu z Brazylii oraz zwiększonymi upłynnieniami hodowli bydła w niektórych krajach produkujących. Tymczasem ceny mięsa drobiowego spadły nieznacznie, ponieważ światowe zakupy importowe pozostały na niskim poziomie, niezależnie od ograniczonych dostaw eksportowych z niektórych dużych krajów eksportujących w związku z epidemią ptasiej grypy. Natomiast światowe ceny wieprzowiny dalej rosły, odzwierciedlając niedobór podaży świń gotowych do uboju w Unii Europejskiej.
7 październik, 2022. FAO.
https://www.fao.org