Indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 118,4 punktów w październiku, co oznacza spadek o 1,6 punktów (1,4%) w stosunku do września, a to oznacza czwarty z rzędu miesięczny spadek. Światowe ceny wszystkich rodzajów mięsa odnotowały spadki. Jednakże indeks pozostał 6,4 punktów (5,8%) powyżej wartości sprzed roku.
Światowe ceny wieprzowiny znacznie spadły z powodu słabych zakupów z importu globalnego w połączeniu z mniejszym popytem wewnętrznym w niektórych wiodących krajach produkujących.
Międzynarodowe ceny mięsa owczego odnotowały największy spadek, na co wpłynęły zmiany kursów walut i sezonowo rosnące dostawy z Oceanii przy stłumionych zakupach importowych. W międzyczasie światowe ceny bydła nieznacznie spadły z powodu wysokich bieżących dostaw i rosnącej dostępności bydła rzeźnego, zwłaszcza w Brazylii. Międzynarodowy trend spadkowy cen mięsa drobiowego utrzymywał się przez czwarty miesiąc z rzędu, ponieważ możliwości eksportowe przewyższały stłumiony popyt światowy, niezależnie od niepowodzeń w produkcji wynikających z pojawienia się ognisk ptasiej grypy i wysokich kosztów paszy.
4 listopad, 2022/ FAO.
https://www.fao.org