X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Światowe trendy w konsumpcji mięsa i alternatywy roślinne

Przewiduje się, że do 2030 roku globalne spożycie mięsa wzrośnie, przy czym można zaobserwować przesunięcie preferencji rynkowych z tradycyjnego mięsa na alternatywy roślinne.

12 kwiecień 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Przewiduje się, że globalna konsumpcja mięsa wzrośnie o 14% do 2030 r. w porównaniu ze średnimi poziomami z lat 2018- 2020 - wynika z raportu ONZ "Climate Risks in the Agriculture Sector". Wzrost konsumpcji będzie przede wszystkim napędzany przez wzrost dochodów i populacji. Jednak w krajach o wysokich dochodach oczekuje się, że konsumpcja mięsa na osobę będzie się wyrównywać ze względu na zmiany preferencji konsumentów i wolniejszy wzrost populacji. Oczekuje się, że do 2030 roku drób będzie stanowił 41% światowych produktów mięsnych, a wołowina - 20%. Oczekuje się, że produkcja wołowiny wzrośnie o 5,8% w 2030 r. w porównaniu z okresem bazowym 2018-2020.

Spożycie mięsa na osobę (wyrażone w wadze detalicznej) i przejście z wołowiny na drób. Źródło: OECD/FAO (2021), "OECD-FAO Agricultural Outlook", Statystyki rolne OECD (baza danych), http://dx.doi.org/10.1787/agr-outl-data-en.
Spożycie mięsa na osobę (wyrażone w wadze detalicznej) i przejście z wołowiny na drób. Źródło: OECD/FAO (2021), "OECD-FAO Agricultural Outlook", Statystyki rolne OECD (baza danych), http://dx.doi.org/10.1787/agr-outl-data-en.

Większa świadomość emisji powstających w wyniku działalności rolniczej i ich wpływu na środowisko skłania konsumentów do przesunięcia popytu z produktów o wysokiej emisji dwutlenku węgla na ich mniej emisyjne alternatywy. Rosnąca liczba konsumentów preferuje diety oparte na roślinach od diet mięsnych. Rosnące koszty związane z podatkami nakładanymi na produkty rolne o wysokim śladzie węglowym, w połączeniu z rosnącą świadomością, mogą jeszcze bardziej zniechęcić do konsumpcji mięsa i produktów mlecznych.

Już teraz można zaobserwować zmianę preferencji rynkowych z tradycyjnego mięsa na alternatywy roślinne. W 2019 roku detaliczny rynek żywności wzrósł średnio o 2,2%, ale branża żywności pochodzenia roślinnego wzrosła o 11,4%. W 2020 roku branża ta wzrosła w Stanach Zjednoczonych o 27%, w porównaniu do 15% wzrostu ogólnej sprzedaży detalicznej żywności.

marzec 2023/ Organizacja Narodów Zjednoczonych .
https://www.unepfi.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów