Światowy handel wieprzowiną i produktami wieprzowymi oraz produktami ubocznymi osiągnął nowy rekordowy poziom w 2020 r., pomimo problemów przemysłowych i logistycznych spowodowanych przez COVID-19. W rzeczywistości wiele rzeźni na całym świecie musiało dostosować swoje zdolności uboju i rozbioru. Okresy odosobnienia zakłóciły rynek eksportowy, zwłaszcza z powodu opóźnień w żegludze morskiej, co miało skutki uboczne dla negocjowanych cen. Czterech wiodących światowych eksporterów (UE, USA, Kanada i Brazylia) wyeksportowało ponad 10 milionów ton w 2020 r. (+20% w ciągu jednego roku). Handel koncentruje się w Azji, która pochłania 78% wolumenu obrotu, w szczególności w Chinach. Ponad 2/3 handlu to mięso, którego zdecydowana większość jest transportowana w stanie zamrożonym. Jednak wiele krajów spożywających wieprzowinę uczestniczy w światowym handlu, każdy według własnych cech, ilości oraz pożądanych produktów i jakości.
Chiny importują ponad połowę światowego wolumenu handlu. Ze względu na spadek produkcji od wybuchu afrykańskiego pomoru świń w 2018 r. import wieprzowiny wzrósł ponad dwukrotnie do 5,7 mln ton, o wartości ponad 12 mld euro. Jego głównym dostawcą stała się Hiszpania, a następnie Stany Zjednoczone.
Maj 2021/ IFIP/ Francja.