Konsumpcja wieprzowiny w Europie w 2023 r.
Konsumpcja spada z wyjątkiem Niemiec i Włoch. Trend ten tłumaczy się brakiem bezpieczeństwa żywnościowego i produktami gotowymi do spożycia.
Konsumpcja spada z wyjątkiem Niemiec i Włoch. Trend ten tłumaczy się brakiem bezpieczeństwa żywnościowego i produktami gotowymi do spożycia.
Rozpoczynamy serię artykułów, w których zagłębimy się w temat nowej praktyki, która została już wdrożona na różnych farmach w Hiszpanii i jest przyjmowana przez innych: 5-tygodniowy rytm porodowy.
Odejście od systemu zarządzania cotygodniowymi partiami poprawiło czas do osiągnięcia stabilności, czas do osiągnięcia podstawowej produkcji i całkowite straty prosiąt na 1000 loch po wybuchu PRRS.
Transport dawek nasienia ze stad knurów do gospodarstw jest krokiem, który wymaga starannego rozważenia ze względu na czynniki takie jak wahania temperatury i drgania, które mogą wpływać na jakość dawek.
Przegląd sposobów podawania szczepionek, metod podawania w zależności od typu zwierzęcia oraz sposobów zarządzania zapasami szczepionek.
Przeprowadziliśmy wywiad z Andersem Christianem Sørensenem, aby porozmawiać o celach selekcji genetycznej DanBred.
Ta nowa sekcja, koordynowana przez zespół anatomii patologicznej z Uniwersytetu w Kordobie w Hiszpanii, pokaże nam, w bardzo wizualny i praktyczny sposób, jak przeprowadzić sekcję zwłok świni.
Aby zapewnić prawidłowe działanie szczepionek, musimy dokładnie kontrolować pewne krytyczne punkty w obchodzeniu się z nimi.
Ogólne ryzyko wystąpienia ogniska PRRS jest 12 razy wyższe w ciągu pierwszych 15 dni po wypompowaniu obornika niż w pozostałej części roku.
Dobry start w pobieraniu paszy po odsadzeniu, w tym paszy dla prosiąt ssących i smacznych diet, ma kluczowe znaczenie dla optymalizacji zdrowia i wydajności prosiąt.
Zwalczanie much nie powinno ograniczać się do miesięcy letnich, ponieważ odgrywają one znaczącą rolę w przenoszeniu chorób i dobrostanie ludzi i zwierząt.
Czy szczepionki autogenne mogą pomóc nam kontrolować infekcje paciorkowcowe? Co powinniśmy wziąć pod uwagę?
Zmiany klimatyczne zmusiły rządy na całym świecie do egzekwowania przepisów mających na celu zmniejszenie śladu węglowego we wszystkich dziedzinach życia społecznego, w tym w produkcji trzody chlewnej.
Kontrolowana redukcja białka surowego i stosowanie niezbędnych aminokwasów może zmniejszyć zużycie wody i ograniczyć wydalanie azotu.
Niezwykle ważne jest, aby zdawać sobie sprawę z trudności, jakie może pociągać za sobą ten proces. W związku z tym należy podjąć odpowiednie kroki, aby zapewnić osiągnięcie sukcesu.
Przeprowadziliśmy wywiad z Jesúsem Etxartem, aby porozmawiać o najnowszych zaleceniach dotyczących zarządzania lochami DanBred.
Przeprowadziliśmy ankietę wśród naszych czytelników, aby dowiedzieć się, dlaczego uważają, że te zmiany mają miejsce i dlaczego firmy integratorskie i grupy mięsne kupują farmy.
Jakich laboratoryjnych metod diagnostycznych mogę użyć do zdiagnozowania pryszczycy? Którą z nich powinienem wybrać w zależności od sytuacji? Jak interpretować wyniki?
Profilowanie hodowców w celu zrozumienia ich sprzeciwu lub chęci eliminacji PRRS przy użyciu modelu zarządzania zmianą ADKAR.
Hodowca zdecydował się wykorzystać obiekt, który wcześniej był przeznaczony do tuczu świń, do końcowej fazy wzrostu loszek. Dostosował podajniki paszy płynnej, aby móc podawać suchą paszę częściowo ad libitum.
W tym artykule opisano główne cechy komercyjnych szczepionek do zwalczania cirkowirozy świń.
Słoma jest najlepszym materiałem wzbogacającym, który zaspokaja potrzeby świń. Jak możemy ją zapewnić?
Perspektywy na rok 2024 będą zależeć od dynamiki głównych producentów: Chin, Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych i Brazylii.
Konsekwencje zaprzestania kastracji dla częstości występowania szynek z wadliwą strukturą są słabo poznane. Badanie IFIP wykazało, że częstotliwość występowania tej wady wynosi około 19%.
Jakich laboratoryjnych metod diagnostycznych mogę użyć do APP? Którą z nich wybrać w zależności od sytuacji? Jak interpretować wyniki?
Wszystkie sektory hodowlane dążą do ograniczenia importu surowców białkowych. Mączki z owadów należą do kategorii skoncentrowanych źródeł białka, ale ich właściwości odżywcze są słabo udokumentowane. Ponadto próby włączenia ich do pasz dla trzody chlewnej były przedmiotem niewielu badań.
Pig333 przeprowadził wywiad z prof. Puliną z Uniwersytetu w Sassari, który był zaangażowany w zwalczanie afrykańskiego pomoru świń na Sardynii. ASF pojawił się na wyspie w 1978 roku poprzez skażone produkty wieprzowe. Po wielu latach walki wirus został wyeliminowany.
Tendencje w przemyśle trzody chlewnej w Chinach należy rozpatrywać dwojako: konsumpcja wieprzowiny i produkcja trzody chlewnej.
Jeden procent zmienionej objętości płuc wiązał się z obniżeniem zawartości chudego mięsa o 0,24%.
Planowanie określonych zadań, monitorowanie zapasów części zamiennych, sprawdzanie elementów elektrycznych - na czym polega prawidłowe zarządzanie utrzymaniem technicznym?
Zalecenia i przeciwwskazania dotyczące przechowywania szczepionek w odniesieniu do lokalizacji, kontroli temperatury, przechowywania i identyfikowalności.
Głęboka introspekcja z perspektywy naszych pracowników.
W tym dzienniku każda strona odpowiada tygodniowi w roku, w którym zapisywane są wszystkie krycia w danym tygodniu.
Jakich laboratoryjnych metod diagnostycznych mogę użyć do zdiagnozowania PED? Którą z nich wybrać w zależności od sytuacji? Jak interpretować wyniki?
Włączenie suszonego młóta browarnianego do paszy nie tylko dostarcza białka, ale może zmniejszyć wpływ gnojowicy na środowisko.
Ubojnia podejrzewała problemy związane z dobrostanem zwierząt, ponieważ podczas kontroli partii świń stwierdzono dużą liczbę zagojonych, złamanych żeber.
Josep Gasa i Josep Casanovas komentują ostatnie badania dotyczące wpływu spożycia paszy po odsadzeniu, zarówno z perspektywy akademickiej, jak i praktycznej.
Jakich laboratoryjnych metod diagnostycznych mogę użyć do zdiagnozowania rotawirusa? Którą z nich wybrać w zależności od sytuacji? Jak interpretować wyniki?
Plastikowe ogrodzenie ochronne, takie jak te używane w budownictwie, służy do tworzenia bariery między drzwiami, umożliwiając jednej osobie kontrolowanie ruchu loch.
Chociaż początkowo skupiono się na wrzodach żołądka, po pierwszych wizytach większą wagę przywiązywano do uszkodzenia wątroby i podejrzewano zatrucie.
Sánchez-Osorio przedstawia kluczowe punkty, na których opiera się zarządzanie zdrowiem w Topigs Norsvin.
Rozwój produkcji trzody chlewnej w kierunku dużych integratorów i rozprzestrzenianie się śmiertelnych chorób, takich jak ASF, doprowadziły do zwiększenia nacisku na bezpieczeństwo biologiczne i metody ochrony zasobów związanych z dużymi gospodarstwami trzody chlewnej.
Czy używamy najlepszych próbek i technik do monitorowania nieobecności PRRS w stadach knurów?
Jakich laboratoryjnych metod diagnostycznych mogę użyć do zdiagnozowania dyzenterii świń? Którą z nich wybrać w zależności od sytuacji? Jak zinterpretować wyniki?
Oczekiwania cenowe pozostają wysokie w krajach europejskich i Afryce Południowej, stabilne w Azji i zmienne w obu Amerykach.
Aby zmniejszyć śmiertelność, konieczne jest zdiagnozowanie przyczyn. Aby to zrobić, musimy odpowiedzieć na cztery podstawowe pytania: jak, kto, kiedy i gdzie? W tym artykule zajmiemy się dwoma ostatnimi.
Zagłębiamy się w to, dlaczego pogłowie trzody chlewnej w Polsce od lat spada i zastanawiamy się, czy istnieje jakakolwiek szansa na jego odbudowę.
W jaki sposób atrofia małżowin nosowych i oddziaływanie B. bronchiseptica na rzęski wpływają na występowanie S. suis i zespołu zaburzeń oddechowych świń?
To rozwiązanie rolnika łagodzi efekt wiatru wiejącego przez okna, niezależnie od tego, czy mamy wentylację mechaniczną czy naturalną.
Jakich laboratoryjnych metod diagnostycznych mogę użyć do zdiagnozowania grypy typu A? Którą z nich wybrać w zależności od sytuacji? Jak interpretować wyniki?
Ten prosty trik uniemożliwia świniom przechodzenie między kojcami wewnętrznymi i zewnętrznymi, ułatwiając ich obsługę.
Wiedza i doświadczenie lekarza weterynarii są ważne, ale nie wystarczą. Najcenniejsze informacje zostaną dostarczone przez hodowcę, ponieważ zna on swoje świnie i wiele szczegółów, których weterynarz może nie widzieć lub nie znać.
Obecnie cenniki w kraju właśnie są w tendencji wzrostowej. Czy ta cena pozwala na zarobek przy obecnych kosztach ponoszonych przez producentów?
Rozmawialiśmy z Jonatanem Sánchez-Osorio, dyrektorem technicznym Topigs Norsvin Spain, o najważniejszych punktach w zarządzaniu lochami z tej linii genetycznej.
Modulacja mikrobioty wydaje się wpływać na obecność S. Suis i ekspresję jego czynników wirulencji.
Aby zmniejszyć śmiertelność, konieczne jest zdiagnozowanie przyczyn. Aby to zrobić, musimy odpowiedzieć na cztery podstawowe pytania: jak, kto, kiedy i gdzie? W tym artykule zajmiemy się dwoma pierwszymi.
Skupiamy się na przenoszeniu nadwyżek prosiąt, co zmusza nas do korzystania z loch mamek. Na naszym filmie wyjaśniamy dwa sposoby, jak to zrobić.
Profesor Zygmunt Pejsak o obcinaniu ogonów: czy wycofanie tej praktyki u prosiąt jest etycznie uzasadnione i praktycznie możliwe?
W poprzednim artykule poznaliśmy koncepcję bezpieczeństwa pasz, jej wpływ na produkcję trzody chlewnej oraz odpowiedzialność przemysłu paszowego w łańcuchu żywnościowym. Teraz skupimy się na tym, jak praktycznie zastosować tę koncepcję w procesie produkcji mieszanek paszowych.
Wykrywanie zmian w płucach u świń poddanych ubojowi pozwala również na oszacowanie strat ekonomicznych.
Analiza przypadku identyfikacji i przeciwdziałania zagrożeniom bioasekuracyjnym związanym z wejściem na fermę loch.
Luty obfitował w bardzo dynamiczne zmiany na rynku trzody chlewnej w Polsce. Jak zatem będzie teraz kształtować się rynek przez najbliższy miesiąc?
Na początku ubiegłego roku zapytaliśmy naszych użytkowników, jaka według nich będzie średnia cena trzody chlewnej w ich krajach w 2023 roku. Chcesz wiedzieć, kto był najbliżej prawdy?
Co możemy zrobić, aby sprostać wyzwaniom w branży? Wprowadzać innowacje, prowadzić badania i przybliżać naukę do praktyki.
Wielokrotnie jesteśmy zaskoczeni, gdy widzimy zawartość, która wydostaje się z rur, gdy opróżniamy je po raz pierwszy....
Samo wykrycie patogenu nie jest wystarczające do wyjaśnienia etiologii biegunki noworodków. Rozpoznanie biegunki prosiąt ssących jest jednym z najtrudniejszych w codziennej praktyce.
Europejscy, brazylijscy i amerykańscy eksporterzy wieprzowiny konkurują nie tylko o Chiny, ale także o Japonię i Koreę.
Mały wózek jest zaparkowany na końcu korytarza każdego pomieszczenia porodowego, tuż pod linią dystrybucji suchej paszy.
Czy czeka nas stabilizacja cenowa? Jak obecnie kształtują się nasze ceny na tle innych krajów?
Jakich laboratoryjnych metod diagnostycznych mogę użyć, aby zdiagnozować zakaźne zanikowe zapalenie nosa? Którą z nich powinienem wybrać w zależności od sytuacji? Jak interpretować wyniki?
Oto trzy podstawowe zasady podejmowania decyzji o tym, czy i kiedy stosować przenoszenie prosiąt i korzystać z loch - mamek.
Finalnie, depopulacja była rozwiązaniem mającym na celu zmniejszenie śmiertelności i nadmiernego stosowania antybiotyków w fazie podchowu i późniejszych fazach.
W 2022 r. wysokie ceny pasz spowodowały wzrost kosztów produkcji trzody chlewnej we wszystkich krajach, przy średnim wzroście o 27%.
Wybór odpowiednich źródeł białka do paszy (przed) starterowej ma kluczowe znaczenie dla wspierania zdrowia jelit, zmniejszając zależność od dodatków paszowych.
W zależności od poziomu odporności matczynej może dojść do potencjalnego zakłócenia przyjmowania szczepionki, zagrażając serokonwersji i skuteczności szczepionki.
Czy wysokie ceny sprzedaży żywca szły w parze z większą opłacalnością?
W niniejszym artykule opisano różne techniki, które można zastosować w celu zapobiegania emisji NH3 i CH4.
Proponujemy bardziej bezpośredni wskaźnik, który pozwoli przyjrzeć się i przeanalizować problemy reprodukcyjne na fermie.
Należy zapewnić prawidłowe postępowanie, przede wszystkim w następujących punktach: liczba zwierząt / poidło, rozmieszczenie, przepływ, kontrola zużycia wody, konstrukcja i wysokość poidła.
Jakie są cele selekcji linii matecznych Topigs Norsvin? Jonatan Sánchez-Osorio, dyrektor techniczny Topigs Norsvin Hiszpania, wyjaśnia je nam w tym artykule.
Sztuczna inteligencja nie jest przelotną modą w branży trzody chlewnej, ale trwającą rewolucją, która na nowo definiuje branżę.
PRRS stanowi frustrujące wyzwanie, ponieważ wygląda na to, że musimy ciągle uczyć się tych samych lekcji, które już znamy, z okazjonalnym nowym rozdziałem.
Suszenie i ogrzewanie prosiąt sprzyja ich przeżyciu tylko w porodówkach o umiarkowanych lub nieoptymalnych temperaturach (<25ºC).
Wiele parametrów projektowych gospodarstw uległo zmianie. Dobrostan zwierząt stał się jeszcze ważniejszy, a zmiany genetyczne doprowadziły do zróżnicowania produkcyjnego między rasami.
Przedstawię analizę kosztów produkcji i porównam do tej, którą przeprowadziłem właśnie na początku sierpnia 2023.
Produkt handlowy jest tworzony przez połączenie składników aktywnych i substancji pomocniczych. Składnik aktywny to związek o właściwościach terapeutycznych, a substancja pomocnicza jest dodawana w celu przekształcenia składników aktywnych w kombinację odpowiednią do podania.
Właściwości biobójcze nanocząstek srebra wzbudzają zainteresowanie w kontekście rosnącej oporności na antybiotyki. Jakie są ich zastosowania?
Zbyt często pojedyncza sekwencja informacji jest wykorzystywana do wyciągania ważnych wniosków dotyczących źródła wirusa, zwłaszcza w przypadku nowych ognisk PRRS, kierowania postępowaniem w sprawie wybuchu epidemii i przyszłych interwencji.
Przemysł paszowy ma do odegrania znaczącą i kluczową rolę w realizacji programu One Health w produkcji wieprzowiny na wielu poziomach.
W tym artykule skupimy się na praktycznych zastosowaniach nowych systemów monitorowania.
Przyjrzyjmy się niektórym powszechnym mitom dotyczącym bioasekuracji oraz temu, w jaki sposób standaryzowane postępowania dotyczące ognisk choroby mogą pomóc w poprawie wyników w zakresie bioasekuracji.
Przez lata UE ustanawiała przepisy, które regulowały branżę, a także elementy z nią związane. Jak wpłynęło to na rentowność produkcji i perspektywy dla rynku unijnej wieprzowiny?
Rozwój wieloetapowej produkcji trzody chlewnej w ciągu ostatnich 25 lat nie był zgodny z pierwotnymi założeniami.
Działanie uboczne leków stosowanych w okresie okołoporodowym na mikrobiotę może być szkodliwe dla zdrowia zwierząt.
Indukcja porodu jest potrzebna, aby poprawić zdolność personelu gospodarstwa do nadzorowania porodu, ale musisz postępować rozważnie; nie wprowadzaj indukcji, chyba że jest to konieczne.
We Francji zakaz kastracji świń bez uśmierzania bólu, tj. bez znieczulenia, obowiązuje od 1 stycznia 2022 r., co doprowadziło do produkcji niekastrowanych samców świń. Główną trudnością związaną z tym rodzajem produkcji jest ryzyko obecności nieprzyjemnego zapachu w mięsie tych zwierząt.
Znajomość wzorca zachowań związanych z piciem świń jest niezbędna do przeprowadzenia skutecznego leczenia.
Zaczęło się od produkcji świń, potem wieprzowiny, następnie żywności i produktów o określonych cechach... Czy jest jakiś inny sposób dla producentów?
Hiszpania jest pierwszym krajem UE, który wprowadził przepisy dotyczące instalacji systemów nadzoru wideo w rzeźniach, idąc za przykładem Anglii, Szkocji i Izraela.
Wrzesień upłynął pod znakiem podwyżek cen za świnie w Polsce. Jak sytuacja będzie wyglądać w październiku?
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji