Skąd mam wiedzieć, czy moje loszki remontowe są naprawdę chronione przed PRRS?
Które testy należy wykonać z uwzględnieniem ich ograniczeń i jakie praktyki zarządzania należy zastosować w celu zwiększenia bezpieczeństwa?
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji
Które testy należy wykonać z uwzględnieniem ich ograniczeń i jakie praktyki zarządzania należy zastosować w celu zwiększenia bezpieczeństwa?
Jakie ryzyko transmisji choroby wiąże się z importem surowców? Wiele składników pasz produkowanych jest w Chinach.
Czy obecna kategoryzacja antybiotyków jest ostateczna? Jakie środki podejmą władze w celu poprawy zdrowia świń? Czy lekarz weterynarii może mieć jakiekolwiek problemy, jeśli po postawieniu diagnozy zastosuje antybiotyk z grupy B?
Czy jesteśmy gotowi do działania? I zgłoszenia podejrzenia? Czy wiemy, jak postępować? Jakie są protokoły, które zostaną wprowadzone i jak szybko to nastąpi?
Czy lekarz weterynarii powinien leczyć chore zwierzęta, niezależnie od okoliczności i warunków, które sprzyjały pojawieniu się choroby? Profilaktyka czy metafilaktyka?
Duża różnorodność genetyczna wirusa nie tylko komplikuje testy laboratoryjne, ale także szacowanie poziomu ochrony świń przed PRRSV.
Czy w świecie, w którym składniki pasz są sprzedawane globalnie, znamy minimalną dawkę zakaźną do przeniesienia wirusa ASF w paszy? A w wodzie?
Przykład, w jaki sposób można wdrożyć technologię w gospodarstwie w celu oceny bezpieczeństwa biologicznego przy użyciu parametrów produkcji.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 169014 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Jak w ostatnim czasie ta choroba przebiega w terenie? Nie zawsze zgodnie z opisem w podręczniku… Światowi specjaliści ds. trzody chlewnej z doświadczeniem w terenie odpowiadają na te i wiele innych pytań.
Dodatkowe dostarczanie składników odżywczych przez wodę jest szybką pomocą w okresach stresu.
Omówiono drogę donosową i dotchawiczeą, jak również aerozolację za pomocą zamgławiaczy.
Grupa profesjonalistów zajmujących się trzodą chlewną przedstawi swoje doświadczenia i poglądy zdobyte podczas walki z afrykańskim pomorem świń.
Nowo opracowany test metodą PCR może stać się pomocnym narzędziem przy wyborze serotypów APP do stworzenia odpowiedniej szczepionki.
Kluczowe kwestie do rozważenia związane z bioasekuracją i aspektami praktycznymi, które zminimalizują przenoszenie chorób podczas procesu przemieszczania zwierząt.
Dlaczego nie ma skutecznej szczepionki komercyjnej przeciwko Streptococcus suis?
Przepisy europejskie stanowią, że zanim podejmie się decyzję o obcinaniu ogonów należy wdrożyć inne środki zapobiegające ich gryzieniu. W związku z tym analiza ryzyka powinna być przeprowadzana indywidualnie dla każdej fermy.
W zależności od zjadliwości szczepu i drogi zakażenia, choroba może mieć cztery różne sposoby przebiegu, a wczesne wykrycie może być prawdziwym wyzwaniem z powodu braku patognomonicznych objawów klinicznych.
Wyróżniamy różne możliwości rozdzielenia stref czystych i brudnych w miejscach służących jako wejścia dla personelu na teren fermy. To właśnie na tym etapie zaczyna się bioasekuracja. Wprowadzenie prostych i łatwych zasad, zwiększa prawdopodobieństwo efektywności programu zabezpieczającego gospodarstwo.
Standardowa ekspozycja loszek na zakażenie po przez kontakt ze zwierzęciem wysiewającym patogen zastąpiono wprowadzeniem drobnoustroju drogą dotchawiczą oraz wziewną.
W jaki sposób można wpływać na rozwój mikrobioty oddziałującej korzystnie zarówno na organizm świni, jak i efektywność proprodukcji? Który moment jest najlepszy do podjęcia takich działań?
Niektóre strategie żywieniowe mogą mieć działanie antybakteryjne. Przykładowe modyfikacje zostały opisane w poniższym artykule.
Trzy filmy, które pokazują jak wykonać przejścia między kluczowymi czystymi i brudnymi strefami.
Strefy czyste i brudne oraz ich rozgraniczenie- zacznijmy od podstaw. Poniższy artykuł rozpoczyna serię artykułów na temat jak przestrzeganie zasad podziału fermy na różne strefy może zapobiec wprowadzeniu patogenów do stada.
Czy różne epidemie PRRS w tej samej farmie mają podobny czas uzyskania stabilności? Jakie czynniki mogą wpływać na czas potrzebny do ustabilizowania stada?
Czas leci, a tempo rozmnażania się dzików przewyższa naszą zdolność do kontrolowania ich populacji.
Przerośnięty róg racic powoduje, że kończyny loch ślizgają się po podłożu, racice pękają i kruszą się, następnie dochodzi do zakażeń i bakteryjnego zapalenia tworzywa racicy o podłożu wieloczynnikowym.
Zestawienie różnych strategii żywieniowych wpływających na właściwe zdrowie jelit, pogrupowanych uwzględniając dodatki żywieniowe, składniki funkcjonalne oraz modyfikację diety.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji