Diagnostyka laboratoryjna: zakażenia Streptococcus suis
Jakich metod diagnostyki laboratoryjnej mogę użyć do zdiagnozowania Streptococcus suis? Którą wybrać w zależności od sytuacji? Jak interpretować wyniki?
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji
Jakich metod diagnostyki laboratoryjnej mogę użyć do zdiagnozowania Streptococcus suis? Którą wybrać w zależności od sytuacji? Jak interpretować wyniki?
Mieszanie składników z paszą i dystrybucja paszy do miejsca w gospodarstwie, w którym następuje konsumpcja, określane jest jako „etap produkcyjny i poprodukcyjny” łańcucha dostaw pasz. W tym artykule przedstawiono, w jaki sposób koncepcje bezpieczeństwa biologicznego można zastosować do produkcji i dystrybucji paszy dla świń, aby zapewnić spożywanie produktu wolnego od patogenów.
Jeśli Twoją motywacją do zaprzestania stosowania antybiotyków w paszy i tlenku cynku jest przestrzeganie przepisów, pomyśl jeszcze raz. Co jest potrzebne do usunięcia leków podawanych w paszy?
Jak przenoszenie chorób dotyczy łańcucha dostaw składników pasz dla świń i jak producenci mogą ograniczać ryzyko transmisji poprzez skażone składniki.
Czy najlepiej oddzielać loszki od loch? Jakie środki bezpieczeństwa biologicznego są najważniejsze? W tym artykule czterech uznanych lekarzy weterynarii omawia swoje zalecenia..
Jakie laboratoryjne metody diagnostyczne mogę wykorzystać do zdiagnozowania enteropatii proliferacyjnej świń? Którą wybrać w zależności od sytuacji? Jak interpretować wyniki?
Szczepy wirusa PRRS o wysokiej zjadliwości powodują bardziej nasilone objawy kliniczne, wyższą śmiertelność, większą wiremię i rozprzestrzenianie się w tkankach organizmu, a także silniejszą odpowiedź zapalną.
W tej serii artykułów dokonamy przeglądu niektórych ważnych zdarzeń przenoszenia chorób, które miały miejsce w łańcuchu dostaw pasz i przedstawimy charakterystykę kompleksowego programu bioasekuracji pasz, który uwzględnia bioasekurację składników pasz, a także procesy jej mielenia i dostarczania.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 169014 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?W naszej serii poświęconej występowaniu biegunek u nowo narodzonych prosiąt musimy zawrzeć dyskusję na temat roli żywienia loch.
Jakie czynniki powodują zwiększoną śmiertelność i wolno rosnące prosięta w fazie odchowu? Jak możemy rozwiązać te problemy?
Jakie laboratoryjne metody diagnostyczne mogę wykorzystać do zdiagnozowania choroby obrzękowej? Którą wybrać w zależności od sytuacji? Jak interpretować wyniki?
Jakich laboratoryjnych metod diagnostycznych mogę użyć do zdiagnozowania E. coli? Którą wybrać? Jak interpretować wyniki?
Odpowiedzi na często zadawane pytania dotyczących stosowania szczepionek i ich interakcji z układem odpornościowym.
Kluczowe komunikaty dotyczące bezpieczeństwa biologicznego związane z przenoszeniem martwych świń z czystego obszaru fermy do obszaru zarządzania osobnikami martwymi, przed ich usunieciem: zewnętrzny pojemnik na martwe zwierzęta, spalarnia lub pojemnik do hydrolizy.
Chociaż czyszczenie między partiami wydaje się być podstawowym zadaniem, po rozmowie z autorami widzimy, że wciąż jest dużo miejsca na poprawę.
Innowacyjny cyfrowy system kontroli bioasekuracji i jego zastosowanie do obiektywnego monitorowania wewnętrznego bezpieczeństwa biologicznego i przemieszczania się w gospodarstwie.
Plusy i minusy utylizacji zwłok, hydrolizy alkalicznej, rozkładu beztlenowego, zgazowania i homogenizacji.
W tym artykule podsumowujemy dalsze dyskusje, które przeprowadziliśmy z dr Nauwynckiem na temat jego wyników badań dotyczących ewolucji relacji wirusa PRRS z organizmem gospodarza.
Od 2017 roku liczba loszek wchodzących w ruję (z odruchem akceptacji) stopniowo spadała do poziomu poniżej 50-60% loszek gotowych do inseminacji...
Jak i kiedy należy stosować kontrolowaną ekspozycję doustną? Jakie są zagrożenia?
Plusy i minusy najczęściej używanych systemów usuwania zwłok: zakopywanie, kompostowanie, spalanie i utylizacja. Wpływ na środowisko i bioasekurację.
Jakich laboratoryjnych metod diagnostycznych mogę użyć do zdiagnozowania PRRS? Który wybrać w zależności od sytuacji? Jak interpretuję wyniki?
Celem powinno być zawsze zatrzymanie krążenia wirusa wśród loch, tak aby uzyskać ujemne warchlaki.
W czwartym artykule z naszej serii dokonujemy przeglądu opinii naszej grupy ekspertów ds. zdrowia świń z różnych części świata na temat potencjalnego związku, jeśli w ogóle, między wzrostem śmiertelności w odchowalniach,, który obserwowano w niektórych krajach w ciągu ostatnich kilku lat, a strategiami redukcji antybiotyków.
W pierwszym artykule z tej serii czterech specjalistów podzieliło się z nami swoją opinią na temat narastających problemów z biegunką noworodków i wyjaśniło, które z nich są głównymi przyczynami, zgodnie z ich doświadczeniem. W tym artykule zajmiemy się strategiami profilaktycznymi z wykorzystaniem szczepień.
Obiektywny monitoring oparty jest na wymiernych danych. Nowe podejścia i technologie zmniejszają ryzyko niezgodności lub awarii wdrożonych protokołów.
W tym trzecim artykule z naszej serii, nasi eksperci ds. zdrowia świń z całego świata nadal dzielą się swoimi spostrzeżeniami na temat skutecznych strategii redukcji stosowania antybiotyków, a także uczą się na podstawie niektórych błędów popełnionych po drodze.
Kiedy zacząłem o tym myśleć, okazało się, że to, co przez większość mojego życia zawodowego uważałem za błąd numer jeden, stało się piątym co do ważności.
Uważano, że parwowirus świń jest stabilny genetycznie, ale teraz wiemy, że występuje w różnych formach, co nasuwa nowe pytania dotyczące jego zwalczania w stadach loch.
Dr Hans Nauwynck, profesor na Uniwersytecie w Gandawie, dokonuje przeglądu najważniejszych odkryć, w badaniach nad wirusem PRRS w ciągu ostatnich 30 lat.
W tym drugim artykule z naszej serii, nasi eksperci ds. zdrowia świń dzielą się swoimi spostrzeżeniami na temat najważniejszych strategii ograniczania stosowania antybiotyków w ich krajach.
Producenci wieprzowiny i lekarze weterynarii muszą mieć świadomość, że parwowirus świń (PPV) ewoluował w nowe szczepy.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 169014 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji