Ewolucja parwowirusa: konsekwencje powstawania nowych szczepów
Uważano, że parwowirus świń jest stabilny genetycznie, ale teraz wiemy, że występuje w różnych formach, co nasuwa nowe pytania dotyczące jego zwalczania w stadach loch.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji
Uważano, że parwowirus świń jest stabilny genetycznie, ale teraz wiemy, że występuje w różnych formach, co nasuwa nowe pytania dotyczące jego zwalczania w stadach loch.
W tym drugim artykule z naszej serii, nasi eksperci ds. zdrowia świń dzielą się swoimi spostrzeżeniami na temat najważniejszych strategii ograniczania stosowania antybiotyków w ich krajach.
Dr Hans Nauwynck, profesor na Uniwersytecie w Gandawie, dokonuje przeglądu najważniejszych odkryć, w badaniach nad wirusem PRRS w ciągu ostatnich 30 lat.
Producenci wieprzowiny i lekarze weterynarii muszą mieć świadomość, że parwowirus świń (PPV) ewoluował w nowe szczepy.
Biegunka nowonarodzonych prosiąt jest powszechną i często frustrującą patologią. Dziś czterech specjalistów chorób świń przedstawia nam swoje opinie na temat tego problemu, dzieląc się swoją wiedzą i punktem widzenia z różnych lokalizacji geograficznych.
Podsumowujemy naszą dyskusję z dr Hansem Nauwynckiem, profesorem na Uniwersytecie w Gandawie, związaną z kilkoma gorącymi tematami PRRS: autoszczepionkami, regionalną kontrolą i eliminacją oraz statusem PRRS dla knurów reproduktorów i loszek zastępczych.
Środki bezpieczeństwa biologicznego i środki zapobiegawcze muszą uwzględniać fakt, że do wywołania infekcji wystarczy zaledwie 5 jednostek wirusa ASF.
Jaki jest rzeczywisty wpływ mają zapalenia płuc na wyniki ekonomiczne gospodarstwa? Jakie jest podobieństwo między zapaleniem płuc a stresem cieplnym?
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 163610 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?W tym pierwszym artykule z naszej serii zestawimy i porównamy perspektywy czterech ekspertów w dziedzinie zdrowia świń z niektórych z najważniejszych krajów produkujących wieprzowinę (tj. USA, Włoch, Danii i Hiszpanii) na temat strategii redukcji stosowania antybiotyków na fermach trzody chlewnej.
Kamery 3D umieszczone nad kojcami świń mogą automatycznie wykrywać zmiany postawy ogona, służąc jako system wczesnego ostrzegania przed przypadkami gryzienia ogonów.
Jakie są najczęstsze błędy podczas pobierania płynu ustnego? Podpowiemy, jak najlepiej wykorzystać tę technikę diagnostyczną.
Trzy najważniejsze rzeczy w programie kontroli PRRSV to: 1) planowanie; 2) planowanie i 3) planowanie.; a powodzenie programu zależy również od trzech ważnych czynników: 1) ludzi; 2) ludzie i 3) ludzie!
Mycoplasma hyopneumoniae bierze udział w większości koinfekcji układu oddechowego świń. Jak ona oddziałuje na organizm i czym to skutkuje?
W tej serii artykułów na temat wewnętrznego bezpieczeństwa biologicznego dokonamy przeglądu McREBEL i innych strategii, które stosujemy, aby kontrolować krążenie patogenów w gospodarstwie, gdy wykonujemy codzienną pracę
Dr Nauwynck omawia z nami główne luki w badaniach nad PRRSV i jego wizję przyszłości tej choroby w zakresie technologii diagnostycznych i strategii szczepień.
Miałem wiele wspaniałych przykładów, w których wyniki gospodarstwa były tak naprawdę dziełem jednej osoby dążącej do doskonałości. Najlepsi z zatrudnianych przez nas ludzi nie tylko przyswoją wiedzę, ale przez codzienną obserwację i pracę mogą wynieść się na wyższy poziom.
W artykule opisano główne zmiany charakteryzujące najważniejsze bakteryjne zapalenia płuc. Chociaż większość z nich to mikroorganizmy oportunistyczne, istnieją także czynniki bakteryjne, które same z siebie mogą powodować zmiany.
Myśląc o monitorowaniu, należy mieć na uwadze cele, fazę produkcji oraz rodzaj badanych zwierząt.
Znajdujemy więcej dowodów na możliwą rolę, jaką odgrywa PCV-3 w niektórych problemach rozrodczych.
Czy szybsza diagnoza wpłynie znacząco na walkę z afrykańskim pomorem świń?
Amerykańskie firmy zajmujące się przetwórstwem mięsa były niezwykle aktywne w identyfikowaniu i przyjmowaniu najlepszych praktyk, aby ograniczyć przenoszenie SARS-CoV2 wśród pracowników.
Poważne problemy występowały znacznie rzadziej w przypadku genotypu a niż w przypadku genotypu b. Dlaczego zmieniła się częstotliwość tych genotypów?
Pig 333 przeprowadziło wywiad z Kristien Van Reeth, profesor wirusologii i ekspertem od wirusów grypy świń. Uważa ona, że te interesujące wyniki badań mają znacznie więcej niuansów i stara się spojrzeć na to z innej perspektywy.
Omówienie różnych zmian wywołanych przez PRRSV, PCV2, wirusa grypy świń i koronawirusa oddechowego świń.
Nie wszystkie postępy osiąga się dzięki „inteligentnej hodowli”. Oto proste rozwiązanie, które może znacznie poprawić bezpieczeństwo biologiczne między partiami prosiąt odsadzonych, zapobiegając cyrkulacji zakażeń.
Przebadano występowanie zakażenia Salmonella i siewstwo u 495 prosiąt niedawno odsadzonych, a wyniki były zaskakujące ...
Jakie komórki składają się na obronę układu oddechowego świń? Jak się organizują i komunikują ze sobą?
W tym artykule przeanalizujemy różne opcje diagnostyczne PRRS w oparciu o różne scenariusze, dla których wykonujemy próbobranie w kierunku PRRS w terenie.
Patogeny układu oddechowego generują różny typ kaszlu. Każdy kaszel świń może się różnić w zależności od występującej infekcji, dlatego warto go uważnie słuchać.
Stabilizacje utrudnia długa zdolność przetrwania w środowisku, długi okres infekcji, ograniczona ochrona krzyżowa, szczepy o różnej patogeniczności i boczne rozprzestrzenianie się choroby.
W tym artykule podsumowano niektóre z najważniejszych środków zilustrowanych w naszym infograficznym wideo, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się COVID-19 między pracownikami gospodarstwa rolnego podczas wykonywania ich codziennych zadań w gospodarstwie.
Świat wirusów jest dynamiczny. Ich epidemiologia zmienia się w zależności od naszych działań. Pojawiają się nowe szczepy i nowe serotypy. Czy jesteśmy na to przygotowani?
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 163610 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji