Jaki sposób ekspozycji na Mycoplasma hyopneumoniae będzie najlepszy w aklimatyzacji loszek?
Omówiono drogę donosową i dotchawiczeą, jak również aerozolację za pomocą zamgławiaczy.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji
Omówiono drogę donosową i dotchawiczeą, jak również aerozolację za pomocą zamgławiaczy.
Grupa profesjonalistów zajmujących się trzodą chlewną przedstawi swoje doświadczenia i poglądy zdobyte podczas walki z afrykańskim pomorem świń.
Nowo opracowany test metodą PCR może stać się pomocnym narzędziem przy wyborze serotypów APP do stworzenia odpowiedniej szczepionki.
Kluczowe kwestie do rozważenia związane z bioasekuracją i aspektami praktycznymi, które zminimalizują przenoszenie chorób podczas procesu przemieszczania zwierząt.
Dlaczego nie ma skutecznej szczepionki komercyjnej przeciwko Streptococcus suis?
Przepisy europejskie stanowią, że zanim podejmie się decyzję o obcinaniu ogonów należy wdrożyć inne środki zapobiegające ich gryzieniu. W związku z tym analiza ryzyka powinna być przeprowadzana indywidualnie dla każdej fermy.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 156472 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Niektóre strategie żywieniowe mogą mieć działanie antybakteryjne. Przykładowe modyfikacje zostały opisane w poniższym artykule.
W zależności od zjadliwości szczepu i drogi zakażenia, choroba może mieć cztery różne sposoby przebiegu, a wczesne wykrycie może być prawdziwym wyzwaniem z powodu braku patognomonicznych objawów klinicznych.
Wyróżniamy różne możliwości rozdzielenia stref czystych i brudnych w miejscach służących jako wejścia dla personelu na teren fermy. To właśnie na tym etapie zaczyna się bioasekuracja. Wprowadzenie prostych i łatwych zasad, zwiększa prawdopodobieństwo efektywności programu zabezpieczającego gospodarstwo.
Standardowa ekspozycja loszek na zakażenie po przez kontakt ze zwierzęciem wysiewającym patogen zastąpiono wprowadzeniem drobnoustroju drogą dotchawiczą oraz wziewną.
W jaki sposób można wpływać na rozwój mikrobioty oddziałującej korzystnie zarówno na organizm świni, jak i efektywność proprodukcji? Który moment jest najlepszy do podjęcia takich działań?
Trzy filmy, które pokazują jak wykonać przejścia między kluczowymi czystymi i brudnymi strefami.
Strefy czyste i brudne oraz ich rozgraniczenie- zacznijmy od podstaw. Poniższy artykuł rozpoczyna serię artykułów na temat jak przestrzeganie zasad podziału fermy na różne strefy może zapobiec wprowadzeniu patogenów do stada.
Czy różne epidemie PRRS w tej samej farmie mają podobny czas uzyskania stabilności? Jakie czynniki mogą wpływać na czas potrzebny do ustabilizowania stada?
Czas leci, a tempo rozmnażania się dzików przewyższa naszą zdolność do kontrolowania ich populacji.
Przerośnięty róg racic powoduje, że kończyny loch ślizgają się po podłożu, racice pękają i kruszą się, następnie dochodzi do zakażeń i bakteryjnego zapalenia tworzywa racicy o podłożu wieloczynnikowym.
Zestawienie różnych strategii żywieniowych wpływających na właściwe zdrowie jelit, pogrupowanych uwzględniając dodatki żywieniowe, składniki funkcjonalne oraz modyfikację diety.
Probiotyki i aminokwasy usprawniają barierę obronną jelit. Kwasy tłuszczowe omega-3, osocze, probiotyki, prebiotyki, itp. wzmacniają odpowiedz immunologiczną organizmu.
Kiedy ostatnio dezynfekowaliście telefon komórkowy?
Rozrodczość świń i lato nie są dobrymi przyjaciółmi. Jest ciepło, liczba godzin światła spada, spada płodność i weterynarze częściej, niż w pozostałych porach roku spotykają się z zaburzeniami w rozrodzie.
Mikrobiom jelit jest alternatywnym narzędziem w zapobieganiu chorobom.
71% gospodarstw, które zgłaszają obecnie wybuch PRRS, zgłosi kolejny w ciągu dwóch kolejnych lat. Co sprawia, że są bardziej podatne na chorobę?
Autor przedstawia przegląd obecnej sytuacji grypy u świń, kończąc swoimi wątpliwościami i uwagami na temat skuteczności środków kontrolnych w gospodarstwie.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji