Małe dawki wirusa mogą wywołać afrykański pomór świń
Środki bezpieczeństwa biologicznego i środki zapobiegawcze muszą uwzględniać fakt, że do wywołania infekcji wystarczy zaledwie 5 jednostek wirusa ASF.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji
Środki bezpieczeństwa biologicznego i środki zapobiegawcze muszą uwzględniać fakt, że do wywołania infekcji wystarczy zaledwie 5 jednostek wirusa ASF.
Jaki jest rzeczywisty wpływ mają zapalenia płuc na wyniki ekonomiczne gospodarstwa? Jakie jest podobieństwo między zapaleniem płuc a stresem cieplnym?
Jakie są najczęstsze błędy podczas pobierania płynu ustnego? Podpowiemy, jak najlepiej wykorzystać tę technikę diagnostyczną.
W tym pierwszym artykule z naszej serii zestawimy i porównamy perspektywy czterech ekspertów w dziedzinie zdrowia świń z niektórych z najważniejszych krajów produkujących wieprzowinę (tj. USA, Włoch, Danii i Hiszpanii) na temat strategii redukcji stosowania antybiotyków na fermach trzody chlewnej.
Trzy najważniejsze rzeczy w programie kontroli PRRSV to: 1) planowanie; 2) planowanie i 3) planowanie.; a powodzenie programu zależy również od trzech ważnych czynników: 1) ludzi; 2) ludzie i 3) ludzie!
Mycoplasma hyopneumoniae bierze udział w większości koinfekcji układu oddechowego świń. Jak ona oddziałuje na organizm i czym to skutkuje?
Kamery 3D umieszczone nad kojcami świń mogą automatycznie wykrywać zmiany postawy ogona, służąc jako system wczesnego ostrzegania przed przypadkami gryzienia ogonów.
W tej serii artykułów na temat wewnętrznego bezpieczeństwa biologicznego dokonamy przeglądu McREBEL i innych strategii, które stosujemy, aby kontrolować krążenie patogenów w gospodarstwie, gdy wykonujemy codzienną pracę
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 156472 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Miałem wiele wspaniałych przykładów, w których wyniki gospodarstwa były tak naprawdę dziełem jednej osoby dążącej do doskonałości. Najlepsi z zatrudnianych przez nas ludzi nie tylko przyswoją wiedzę, ale przez codzienną obserwację i pracę mogą wynieść się na wyższy poziom.
W artykule opisano główne zmiany charakteryzujące najważniejsze bakteryjne zapalenia płuc. Chociaż większość z nich to mikroorganizmy oportunistyczne, istnieją także czynniki bakteryjne, które same z siebie mogą powodować zmiany.
Dr Nauwynck omawia z nami główne luki w badaniach nad PRRSV i jego wizję przyszłości tej choroby w zakresie technologii diagnostycznych i strategii szczepień.
Znajdujemy więcej dowodów na możliwą rolę, jaką odgrywa PCV-3 w niektórych problemach rozrodczych.
Czy szybsza diagnoza wpłynie znacząco na walkę z afrykańskim pomorem świń?
Myśląc o monitorowaniu, należy mieć na uwadze cele, fazę produkcji oraz rodzaj badanych zwierząt.
Amerykańskie firmy zajmujące się przetwórstwem mięsa były niezwykle aktywne w identyfikowaniu i przyjmowaniu najlepszych praktyk, aby ograniczyć przenoszenie SARS-CoV2 wśród pracowników.
Poważne problemy występowały znacznie rzadziej w przypadku genotypu a niż w przypadku genotypu b. Dlaczego zmieniła się częstotliwość tych genotypów?
Pig 333 przeprowadziło wywiad z Kristien Van Reeth, profesor wirusologii i ekspertem od wirusów grypy świń. Uważa ona, że te interesujące wyniki badań mają znacznie więcej niuansów i stara się spojrzeć na to z innej perspektywy.
Omówienie różnych zmian wywołanych przez PRRSV, PCV2, wirusa grypy świń i koronawirusa oddechowego świń.
Nie wszystkie postępy osiąga się dzięki „inteligentnej hodowli”. Oto proste rozwiązanie, które może znacznie poprawić bezpieczeństwo biologiczne między partiami prosiąt odsadzonych, zapobiegając cyrkulacji zakażeń.
Przebadano występowanie zakażenia Salmonella i siewstwo u 495 prosiąt niedawno odsadzonych, a wyniki były zaskakujące ...
Jakie komórki składają się na obronę układu oddechowego świń? Jak się organizują i komunikują ze sobą?
W tym artykule przeanalizujemy różne opcje diagnostyczne PRRS w oparciu o różne scenariusze, dla których wykonujemy próbobranie w kierunku PRRS w terenie.
Patogeny układu oddechowego generują różny typ kaszlu. Każdy kaszel świń może się różnić w zależności od występującej infekcji, dlatego warto go uważnie słuchać.
Stabilizacje utrudnia długa zdolność przetrwania w środowisku, długi okres infekcji, ograniczona ochrona krzyżowa, szczepy o różnej patogeniczności i boczne rozprzestrzenianie się choroby.
W tym artykule podsumowano niektóre z najważniejszych środków zilustrowanych w naszym infograficznym wideo, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się COVID-19 między pracownikami gospodarstwa rolnego podczas wykonywania ich codziennych zadań w gospodarstwie.
Świat wirusów jest dynamiczny. Ich epidemiologia zmienia się w zależności od naszych działań. Pojawiają się nowe szczepy i nowe serotypy. Czy jesteśmy na to przygotowani?
Ta szczepionka wygląda obiecująco, ale ... czy zobaczymy ją w Europie?
Bezpieczeństwo biologiczne gospodarstw ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania przedostawaniu się nowych infekcji i chorób świń, ale choroby ludzi mogą być również katastrofalne w skutkach.
Wnioski wyciągnięte przez dwóch najważniejszych wirusologów północnoamerykańskiego przemysłu trzody chlewnej, Dr Torremorell i Dr Culhane, na podstawie innych epidemii koronawirusa w przemyśle trzody chlewnej.
Dlaczego osiągnięcie bezpieczeństwa biologicznego w transporcie jest tak skomplikowane? W pierwszym artykule z serii dokonamy przeglądu różnych wyzwań, które musimy pokonać, aby osiągnąć bardziej efektywną bioasekurację w pojazdach transportujących świnie.
Dzielimy się wytycznymi WHO dotyczącymi higieny rąk, co jest bardzo ważną, codziennie wykonywaną czynnością na farmie świń, ponieważ nieprawidłowe mycie powoduje pozostawienie brudu na niektórych obszarach dłoni.
Co się zmieniło w latach, odkąd wprowadzono szczepionkę PCV-2 w celu rozwiązania ogromnego problemu wywołanego przez cirkowirus i jak wpływa to na gospodarstwa?
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 156472 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji