"Półprecyzyjne" systemy żywienia tuczników (2/2): żywienie zależne od płci
Jak różnią się wymagania żywieniowe samców i samic świń i jak wpływa to na koszty produkcji?
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji
Jak różnią się wymagania żywieniowe samców i samic świń i jak wpływa to na koszty produkcji?
Mieszanie składników z paszą i dystrybucja paszy do miejsca w gospodarstwie, w którym następuje konsumpcja, określane jest jako „etap produkcyjny i poprodukcyjny” łańcucha dostaw pasz. W tym artykule przedstawiono, w jaki sposób koncepcje bezpieczeństwa biologicznego można zastosować do produkcji i dystrybucji paszy dla świń, aby zapewnić spożywanie produktu wolnego od patogenów.
Jeśli Twoją motywacją do zaprzestania stosowania antybiotyków w paszy i tlenku cynku jest przestrzeganie przepisów, pomyśl jeszcze raz. Co jest potrzebne do usunięcia leków podawanych w paszy?
Jak przenoszenie chorób dotyczy łańcucha dostaw składników pasz dla świń i jak producenci mogą ograniczać ryzyko transmisji poprzez skażone składniki.
Zmiany przy odsadzeniu mogą mieć znaczący szkodliwy wpływ na strukturę i funkcję przewodu pokarmowego prosięcia. Istotną rolę odgrywa dymorfizm płciowy, waga odsadzenia i wiek odsadzenia.
Kończąc tę serię artykułów, specjalista ds. reprodukcji świń i sztucznego unasienniania Javier Gil wyjaśnia znaczenie właściwego zarządzania po porodzie, jeśli chodzi o to, kiedy należy przenosić lochy i jak je karmić.
Standardowe protokoły strawności mierzą strawność tylko na końcu jelita krętego przy użyciu modeli świń rosnących. Czy te protokoły obowiązują u świeżo odsadzonych świń?
W tej serii artykułów dokonamy przeglądu niektórych ważnych zdarzeń przenoszenia chorób, które miały miejsce w łańcuchu dostaw pasz i przedstawimy charakterystykę kompleksowego programu bioasekuracji pasz, który uwzględnia bioasekurację składników pasz, a także procesy jej mielenia i dostarczania.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 154362 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?W naszej serii poświęconej występowaniu biegunek u nowo narodzonych prosiąt musimy zawrzeć dyskusję na temat roli żywienia loch.
Aby zapewnić rozsądne wykorzystanie składników pasz, musimy oszacować koszt wyprodukowania kilograma wieprzowiny i przyjrzeć się wartości funkcjonalnej surowców i dodatków.
Opłacalność indywidualnego żywienia świń wydaje się trudna do osiągnięcia. Opisany system opiera się na zapewnieniu odrębnego sytemu żywienia dla określonych grup zwierząt. Chcesz poznać kryteria tworzenia grup?
Odpowiednie zarządzanie, czas stosowania, wybór odpowiedniego żywienia i monitorowanie stanu zdrowia, to elementy, o których należy pomyśleć stosując probiotyki.
Prawidłowe zbilansowanie błonnika pokarmowego w celu wsparcia zdrowia jelit ma potencjał jako narzędzie dietetyczne, gdy farmaceutyczne poziomy tlenku cynku nie są już dozwolone w paszach dla prosiąt.
Czynniki, które należy wziąć pod uwagę przy określaniu, czy probiotyki pomogą osiągnąć cele gospodarstwa w zakresie wzrostu, zdrowia i dobrostanu zwierząt.
W jaki sposób liczba świń przypadających na otwór karmnika i wielkość grupy wpływa na wydajność wzrostu oraz uszkodzenia uszu i ogona?
Karmienie sfermentowanym owsem prosiąt odsadzonych może mieć korzystny wpływ na ich wzrost, strawność składników odżywczych i równowagę mikroorganizmów w jelicie krętym.
Przemysł trzody chlewnej musi przeciwdziałać obawom związanym ze zmianą klimatu i przedstawić dowody, że dokładamy starań, aby zminimalizować nasz wpływ na środowisko.
Jak możemy zwiększyć spożycie paszy przez lochy podczas laktacji w warunkach stresu cieplnego?
Podczas laktacji niezbędne jest zapewnienie lochom wystarczającej ilości wody, a także utrzymanie proporcji woda: pasza, co jest niezbędne do zmniejszenia utraty wagi u lochy i umożliwienia większego dziennego przyrostu prosiąt.
Sposób pobierania paszy zmienia się w ciągu dnia w zależności od pory roku.
Jak spożycie paszy przez lochę w dniach poprzedzających poród wpływa na masę urodzeniową prosiąt i masę odsadzeniową?
Harmonizacja krótko- i długoterminowej kontroli spożycia paszy wymaga precyzyjnie dostrojonego układu chemosensorycznego zdolnego do komunikacji z mózgiem.
Zmiana schematu pobierania paszy w trakcie laktacji ma ogromny wpływ na produkcyjność zwierząt.
Których składników pokarmowych powinno być więcej, a których mniej, w dawce żywieniowej w okresie przed i po odsadzeniu, aby odpowiednio stymulować odpowiedź immunologiczną i wzrost prosiąt.
Trzy główne podejrzenia obejmowały niski poziom witaminy E w paszy loch, zatrucie warfaryną lub plamica małopłytkowa.
Jakie składniki pokarmowe powinny być zawarte w dawce pokarmowej dla loch, aby stymulowały one wzrost płodu, produkcję mleka i siary oraz regulowały odpowiedź immunologiczną.
Jak, kiedy i dlaczego należy zwiększyć dawkę paszy? Co należy wziąć pod uwagę przy tworzeniu krzywych? Doświadczenie rolnika z pierwszej ręki z Can Ballau, który odpowiada na te i inne pytania.
Jakie ryzyko transmisji choroby wiąże się z importem surowców? Wiele składników pasz produkowanych jest w Chinach.
Niedobór poziomu izoleucyny w paszy o niskiej zawartości surowego białka może zagrozić wzrostowi i stosunkowi przyrostu do spożycia paszy u prosiąt.
Dodatkowe dostarczanie składników odżywczych przez wodę jest szybką pomocą w okresach stresu.
Mączki sojowe z USA, Brazylii i Argentyny, czyli głównych eksporterów, mogą znacznie różnić się pod względem zawartości składników odżywczych.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 154362 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji