Brazylia: szacunkowa produkcja zbóż w sezonie 2024/25
Dobre wyniki wynikają ze sprzyjającej pogody podczas wzrostu pierwszych zbiorów.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji
Dobre wyniki wynikają ze sprzyjającej pogody podczas wzrostu pierwszych zbiorów.
Producenci pasz są zaniepokojeni tymczasowym cłem antydumpingowym na przywóz lizyny pochodzącej z Chin.
Chiny starają się wdrożyć działania ograniczające zużycie zboża w przemyśle hodowlanym, aby poprawić wydajność i zaoszczędzić zboże.
W porównaniu z listopadowym raportem, eksport kukurydzy z USA jest prognozowany na wyższym poziomie, obniżając zapasy zboża, podczas gdy globalna produkcja soi rośnie, na czele ze wzrostem w Argentynie.
W porównaniu z październikowym raportem, dokonano cięć zbiorów kukurydzy w USA i UE, a globalne prognozy dotyczące soi zostały obniżone.
Soja, kukurydza ozima i pszenica powinny nadal napędzać wzrost produkcji zbóż.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 160062 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Komisja Europejska proponuje dodatkowe 12 miesięcy dla firm i krajów na dostosowanie się do nowych przepisów, zapewniając skuteczną transformację.
W 2023 r. każdy mieszkaniec Francji spożywał około 30,6 kg wieprzowiny.
Pierwsze zaktualizowane szacunki dotyczące światowych upraw kukurydzy i soi praktycznie nie zmieniły się w porównaniu z poprzednim raportem.
Pierwsza prognoza FAO na sezon 2024/25 wskazuje na ogólnie korzystną sytuację w zakresie globalnej podaży i popytu na zboża.
Zwiększenie dywersyfikacji produkcji w UE wymaga dostępnych gruntów rolnych odpowiednich dla potrzebnych upraw.
Na podstawie danych zebranych przez FEFAC oczekuje się, że produkcja przemysłowych mieszanek paszowych w UE-27 spadnie w 2024 roku
Ulewne deszcze w Rio Grande do Sul będą miały negatywny wpływ na końcowe wyniki tego sezonu.
Niniejsze badanie ocenia obecny stan i przyszłe perspektywy produkcji białka, koncentrując się na konwencjonalnych i alternatywnych źródłach białka dla żywności i pasz.
Oczekuje się, że światowa produkcja kukurydzy będzie niższa ze względu na zmniejszenie zbiorów w USA, a eksport ma spaść w Brazylii, Argentynie i na Ukrainie. Perspektywy nowych zbiorów soi są dobre, ze znacznym wzrostem produkcji, handlu międzynarodowego i zapasów końcowych.
Zbiory zbóż w sezonie 2023/2024 szacuje się na 294,1 mln ton.
Wielkość ta oznacza spadek o 7,6% w porównaniu z poprzednim sezonem, tj. 24,2 mln ton mniej do zebrania.
W porównaniu do styczniowego raportu, szacunki dotyczące światowej produkcji kukurydzy nie uległy znaczącym zmianom, podczas gdy dane dotyczące handlu międzynarodowego przewidują niższy eksport dla Brazylii i spadek importu z Unii Europejskiej. Jeśli chodzi o soję, prognoza produkcji w Brazylii została obniżona, a szacunki eksportu wzrosły, co zrównoważyłoby niższą prognozę dostaw do USA.
Komisja Europejska proponuje umożliwienie unijnym rolnikom korzystania do 2024 r. z odstępstw od przepisów Wspólnej Polityki Rolnej zobowiązujących ich do utrzymywania niektórych obszarów nieprodukcyjnych.
W porównaniu z grudniowym raportem, szacunki dotyczące światowej produkcji kukurydzy zostały poprawione, z wyższymi prognozami upraw dla Stanów Zjednoczonych, Chin i Brazylii. Prognozy soi dla Brazylii zostały ponownie obniżone, a prognozy dla Argentyny i Stanów Zjednoczonych wzrosły, utrzymując globalne szacunki zbiorów nasion oleistych na niezmienionym poziomie.
Komisja zaproponowała przedłużenie zawieszenia ceł importowych i kontyngentów na ukraiński eksport do UE na kolejny rok, przy jednoczesnym wzmocnieniu ochrony wrażliwych produktów rolnych UE.
Łatwiejsza procedura dla roślin NGT uważanych za równoważne z roślinami konwencjonalnymi, inne rośliny NGT muszą nadal przestrzegać bardziej rygorystycznych przepisów dotyczących GMO.
Sektor pasz dla trzody chlewnej najbardziej ucierpiał w 2023 r., doświadczając dalszego spadku o prawie 2,5 mln ton.
Po raz pierwszy zsekwencjonowano kompletny genom niezmodyfikowanej genetycznie odmiany soi, co ma kluczowe znaczenie dla poprawy genetycznej i uzyskania wydajnych odmian.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji